Geboortebeperking in Brussel?

1 10 2012

Brussels Burgemeester Thielemans (PS) deed donderdag tijdens het debat ‘Wij Brusselaars’ een opmerkelijke uitspraak die HVV bijzonder interesseert. ‘Geboortebeperking moet bespreekbaar zijn. Zo veel mogelijk kinderen hebben, is onverantwoord,’ zei de burgemeester.

Dat er rond dit thema nog steeds een taboe heerst, werd meteen duidelijk aan de reacties en aan de gretigheid waarmee de media de uitspraak oppikten in hun verslaggeving. Nochtans zou geboortebeperking wel degelijk een issue moeten zijn. Niet enkel in een verstedelijkte omgeving met een grote demografische druk zoals Brussel, maar wereldwijd. Maar geboortebeperking is toch geen gemeentelijke bevoegdheid? Die vaststelling lijkt even correct als banaal. Want elke gemeente – zelfs de metropool Brussel – heeft het recht om sensibiliseringscampagnes op touw te zetten.

Ook moraalfilosoof Etienne Vermeersch – laureaat van de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2011 van HVV – is van mening dat de bezorgdheid van Freddy Thielemans terecht is: “Geen enkele verstandige mens kan tegen geboortebeperking zijn. Ook niet in Brussel, dat op een demografische bom zit. Een onbeperkt aantal kinderen krijgen, is onhoudbaar. Zeker in ons land, waar de ecologische impact 25 keer groter is dan in de derde wereld. Het zijn vooral gezinnen die niet in hun onderhoud kunnen voorzien die veel kinderen krijgen. De godsdienst speelt daar vaak geen positieve rol in.’ zegt Vermeersch in De Standaard. “Dat moet niet repressief gebeuren, zoals in China maar sensibiliserend’, zegt Vermeersch, ‘Singapore is daarin geslaagd, Taiwan ook, de Indiase deelstaat Kerala deed het via het onderwijs aan de meisjes.” gaat hij verder.

De liberale uitdager van Thielemans, Alain Courtois (MR), reageert verbaast, maar deelt toch de bezorgdheid over de overbevolking van Brussel: “Laten we de netwerken aanpakken die mensen naar hier halen die daarna op het OCMW belanden en op de wachtlijst voor een sociale woning.”

Björn Siffer, coördinator Cel Onderzoek HVV


Acties

Information

One response

1 10 2012
Michel Ackaert

Inderdaad, op het eerste zicht sterk beïnvloed door de geloofsovertuiging in combinatie met vastgeroeste gebruiken en de culturele achtergrond is kinderrijkdom voor sommige meisjes één van de weinige manieren om een plaatsje te verwerven binnen hun eigen gemeenschap. Kiezen voor carrière, de vruchten van eventuele studies plukken of een klein beetje voor zichzelf opkomen is meestal geen optie als hun eigen moeders de trend willen verder zetten. Inderdaad, we kunnen slechts hopen dat die bewuste derde generatie door gewoon om zich heen te kijken en te vergelijken snel tot het besluit komt dat zij zichzelf en hun gezinnen slechts door geboortebeperking hetzelfde kunnen geven, verwerven of bereiken als diegenen die reeds 50 jaar geleden tot dezelfde conclusie kwamen. Of ze daarvoor meteen hun geloof moeten afzweren, hun culturele achtergrond verloochenen of één of andere sluier moeten afzetten is eigenlijk niet aan de orde. Het komt, weliswaar met een beetje vertraging, wel goed. Er zijn ook onder gelovigen en onder andere omstandigheden maar ook met dezelfde cultuur en achtergrond gezinnen in de landen van herkomst waar geboortebeperking geen enkel probleem is. Meestal weeral bij de wat hoger geschoolden en beter opgeleiden. Een situatie waarbij gaandeweg het geloof meestal samen met de oude gebruiken ook wel eens op een laag pitje komen te staan. Betere opleiding, scholing, kansen en goede voorbeelden lijken mij prioritair. Steeds één of ander geloof de schuld geven is echter gemakkelijk en vraagt eigenlijk de minste inspanning (van beiderlei kanten!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: