Als leven te veel pijn doet

28 03 2012

Het klopt wat Ann Callebert besluit uit de 10 interviews die ze deed met mensen die ondraaglijk psychisch lijden: steeds meer mensen beseffen dat ook geestelijk lijden een reden kan zijn om euthanasie te vragen, en (in uitzonderlijke gevallen) ook te krijgen. Het klopt ook dat terecht te kunnen bij een hulpverlener met je euthanasievraag,  de nodige geruststelling kan geven om verder te leven. Toch is de rauwe realiteit nog altijd, dat een vraag niet altijd ernstig genomen wordt. Omdat het ‘geestelijke lijden’ weggelachen wordt, en erger nog, psychiatrische centra patiënten de deur wijzen die de vraag durven te stellen. Ik wil wel  een kanttekening zetten bij die euthanasievraag bij psychisch lijden. Het psychische lijden moet het gevolg zijn van een medische aandoening, zo bepaalt onze wet, er moet een DSM code aan verbonden zijn. Maw, je moet ‘psychiatrisch’ zijn. En daar knelt het schoentje: niet ieder persoon die psychisch lijdt is ‘psychiatrisch’ of wil het zijn.

Callebert heeft het in haar onderzoek over mensen die al sinds hun kindertijd worstelen met een doodswens, jongeren die opgroeien tot volwassenen die moeilijk relaties aankunnen. Zowel sociaal als gevoelsmatig staan en voelen ze zich alleen, ze zijn als het ware ‘ziek van zichzelf’. De vraag is of deze mensen voldoen aan de wet. Kunnen zij kiezen voor euthanasie en tegen zelfdoding? Kan er op hen een pathologie geplakt worden? Ik ben ervan overtuigd  dat het vaak niet om psychiatrische patiënten gaat, maar over mensen die zichzelf verloren hebben  en zichzelf nooit zullen terugvinden, als het ware  een existentiële aandoening die ze meedragen en die onomkeerbaar is. Onze euthanasiewet moet voor deze mensen (hoe weinig het er ook zijn) een uitweg bieden als erover praten niet helpt om de doodsvraag dag na dag, maand na maand en misschien lang genoeg op te schorten. Een ‘zorgende’ maatschappij biedt een ‘barmhartige’ oplossing voor deze mensen binnen het kader van de huidige euthanasiewet.

Jacinta De Roeck
Directeur Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging en gewezen senator

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

29 03 2012
Ann Callebert

Beste mevrouw De Roeck,

dank u voor uw reactie op mijn boek. Alle patiënten die ik heb geïnterviewd leden aan een psychiatrische diagnose volgens de DSM IV. Dat blijkt ook uit het boek. Dat had ik op de studiedag nog iets sterker kunnen onderstrepen. Los ervan pleit ik net als u voor de mogelijkheid tot euthanasie voor mensen die levensmoe zijn.
Ann Callebert

4 05 2012
Biofides

Dag mevrouw De Roeck en mevrouw Callebert,
In reactie op het gaan ik in Kerk & Leven (2 mei 2012) en hier lees: het lijkt mij niet meer dan normaal dat mensen met een wens tot euthanasie goed beluisterd worden. In Kerk& leven, echter, lijkt u, mevrouw Callebert, nog de nadruk te leggen op comfortzorg en de patiënt het gevoel te geven dat hij/zij gehoord wordt. U zegt daar geen pleidooi voor euthanasie te willen houden. Hier op dit humanistische platform pleit u wel voor de mogelijkheid. Hoe het ook zij: het lijkt mij bijzonder onverstandig om de weg van de euthanasie in te slaan, (ongeacht wat de Belgische wet zegt). De dood toedienen op verzoek in bepaalde gevallen is de deur op een kier zetten voor een morbide cultuur in de zorgen in de families en in de maatschappij die verder om zich heen zal grijpen omdat er geen objectieve grenzen te trekken zijn. Deze patiënten zijn bovendien sowieso in een conditie die hun oordelend vermogen hypothekeert. Waarom hen niet gewoon de zorg geven die zij nodig hebben? Uw eigen analyse laat zien dat dat de euthanasie-wens sterk diet verminderen. Of willen wij stiekum ook van deze mensen af?
Vincent Kemme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: