Daklozenblues

1 12 2010

Een regering die al maanden ontslagnemend is. Een regering die opgejaagd wordt door financiële markten en kredietbeoordelingsfirma’s. Een regering die aan het andere eind van de wereld gaat vergaderen over het klimaat.  Het zijn helse uitdagingen. Een oplossing ligt de eerste twee, zeven, negentien weken niet binnen handbereik. Daar kunnen we zelfs begrip voor opbrengen. Maar een regering die er in de schaduw van haar eigen torens – in het centrum van de hoofdstad van Europa -niet in slaagt om daklozen en asielzoekers op te vangen, kunnen we daar begrip voor opbrengen? Neen. We moeten er keihard tegen protesteren. We mogen de huidige impasse niet pikken. De inertie van de bevoegde minister Courard (PS), en bij uitbreiding van de ganse regering, is een ontwikkeld land niet waardig.

Akkoord, de problemen van de laatste dagen zijn het gevolg van een weinig doortastend asielbeleid. De minister is afhankelijk van het beleid van een andere minister en komt nu in problemen. Maar toch is er geen enkel excuus dat er geen Rampenplan bestaat voor opvang van mensen in nood in periodes van barre vrieskou. De minister moet niet zitten kniezen dat hij maar een kleine garnaal is in het geheel van een Grote, Boze Regering die geen geld veil heeft voor opvang. Als de minister voelt dat zijn vraag – nochtans het minimum minimorum in een beschaafde samenleving – niet beantwoord wordt, dan moet hij zijn ontslag aanbieden. Want dan is er maar één mogelijke conclusie: de regering is van mening dat een belangrijk aspect van zijn bevoegdhedenpakket overbodig is. Als signaal zou dergelijke actie wel tellen.

Maar soms is het eens nuttig om – al dan niet voor het slapengaan – ‘in eigen hert te kijken’. De regering faalt, en het doet deugd om op een ander te schieten om onze eigen verantwoordelijkheid niet in de ogen te kijken. Want waar staan wij, vrijzinnigen? Als we de websites van enkele belangrijke vrijzinnige organisaties afspeuren, vinden we weinig of geen animositeit rond dit thema. En toch is er hoop. Waar wij volwassenen collectief lippendienst bewezen aan een Verlichtingswaarde als solidariteit en vooral uitblonken in getheoretiseer over een Waardige Samenleving, ondernamen de Humanistische Jongeren actie. Al een heel jaar werkt Hujo rond het thema Armoede en sociale uitsluiting en binnen dit kader ontwikkelden zij de actie ‘Nacht zoekt dak’. Op een speelse manier worden kinderen en jongeren via deze actie geconfronteerd  met één van de grauwere facetten van armoede: dakloosheid. Een eerste avond hebben ze een gesprek met een ervaringsdeskundige dakloze, de tweede dag bouwen ze met karton en plastic een onderkomen, waar ze één nacht in doorbrengen. Op die manier maken ze kennis met begrippen als armoede, vierde wereld en dakloosheid. Eerder dit jaar waren er al  acties in Sint-Truiden en in Vilvoorde. In het Atheneum van Vilvoorde werkten de leerkrachten van de levensbeschouwelijke vakken zelfs samen om met een zestigtal leerlingen de nacht buiten door te brengen. De jongeren die deelnamen aan de acties waren volgens coördinatrice Fran Geudens van HuJo enorm geraakt door deze levenservaring (Op 23 december volgt er nog een actie in Gent en in 2011 staat er al een overnachting in Leopoldsburg gepland. Meer info? www.nachtzoektdak.be.)

Hoewel humanisme vaak ten onrechte als synoniem van menselijkheid wordt gehanteerd, is medemenselijkheid een wezenlijk onderdeel van onze overtuiging. Maar toch constateer ik een zekere moeheid – een ‘daklozenblues’ ? – in onze rangen om met dit soort thema’s aan de slag te gaan.  Omdat het probleem niet te overzien is? Omdat we onze politici niet bekwaam achten om er iets aan te doen? Misschien wel, maar de Humanistische Jongeren bewijzen alvast dat ervaringseducatie over het thema de harten wel degelijk opent.

Björn Siffer
Woordvoerder HVV

Advertenties

Acties

Informatie

7 responses

1 12 2010
Josée Necken

Reactie ivm “Daklozenblues” :
Deze meer dan noodzakelijke nieuwsbrief is een goed initiatief en “nachtzoektdak” is een schitterende onderneming. Ik denk dat we ons er wel voor moeten hoeden Minister Courard de schuld te laten torsen van een asielbeleid dat al jaren de naam “beleid” niet waardig is. De oorzaak van dit krakkemikkige beleid moet dan weer gezocht worden bij regeerders wiens bezorgdheid meer ligt bij het naleven van hun wederzijdse partijpolitieke belangen (en ook wat zij veronderstellen de belangen van “HUN gewest” te zijn) dan wel het tot stand brengen en uitvoeren van een beleid dat tegelijkertijd humaan, efficiënt, vooruitziend en toch realistisch is.

1 12 2010
marc van camp

actieve morele vorming heet zoiets!
prima initiatief dat terecht in de ‘humanistische’ schijnwerper wordt gezet.

2 12 2010
DEBLAERE Gilbert

Vrienden Vrijzinnigen,
Het zijn inderdaad schrijnende beelden, mensen buiten in de bittere kou!
Het zou ook niet mogen zijn! Een rampenplan ontbreekt beslist in onze “humanistische” samenleving. De “ontslagnemende” regering is in de fout gegaan, maar niet enkel nu wanneer we het slachtoffer worden van deze eerste wintekoude! Waar komen al die “mensen zonder papieren” plots vandaan?
Hoe zijn ze allemaal hier in het kleine, gastvrije(?) België ooit terecht gekomen en … wat moeten wij met al dat volk straks gaan doen?
Akkoord, nu moet onmiddellijk een oplossing worden gevonden. Wij kunnen noch mogen lijdzaam toezien hoe mannen, vrouwen en kinderen van een andere origine doodvriezen op de stoep, maar … we moeten oo, naar de toekomst toe, nadenken wat wij straks moeten doen als de eerste winterprik voorbij is!

Ing. Gilbert DEBLAERE

3 12 2010
Harry Cattoir

Ik zag dat mijn reactie in het verkeerde artikel belandde. Daarom even opnieuw:

Naar aanleiding van de “merkwaardige” oproep van Gent tov de Roma Zigeuners, stuurde ik volgende mail naar burgemeester@gent.be en schepen.reynebeau@gent.be
Deze oproep vond ik echt te schandalig en zelfs racistisch getint, daar het een vraag tot boycot van hulp aan een aparte groep betreft!!
Ik nam ook al contacten met het HV en “De Geus” van Gent, alsook met het centrum voor gelijkekansen_enz. Maar wacht nog op een reactie.
Ik vraag dan ook of meerdere mensen een reactie kunnen sturen naar Gent en de andere organisaties. Hieronder mijn mail. U mag hem gerust overnemen. Hij is wel een beetje scherp, maar doe maar. Zie hier:

Beste Burger”vader”,
Geachte schepen,

Plots is de asielproblematiek blijkbaar zeer “in” in Vlaanderen. Enige verkiezingskoorts? Wil men stemmen wegvangen bij populistische partijen zoals het blok en het NVaatje?

Zo las ik op Internet volgende inderdaad “merkwaardige” oproep. Ik citeer:

“Gent doet een merkwaardige oproep. Het stadsbestuur vraagt aan de inwoners om geen hulp te bieden aan de Roma-zigeuners. Wat dat oefent een extra aantrekkingskracht uit op andere Roma’s om naar Gent af te zakken.”

Dit bleek bovendien echt, want er was een gefilmd onderhoud met een schepen bij.

Nu ben ik een MENS die al eens een sukkelaar zal helpen. Ik stel me dus volgende vragen:

1. Dit argument uit het ongerijmde, bovendien afgekeken, houdt helemaal geen steek. Wil dit zeggen dat als men helemaal niets geeft, geen onderdak, geen eten, drinken, kleding…. het asiel probleem direct opgelost is?

2. Als men iedereen uw “raad” volgt, vreest u dan niet dat er meer zal gegeven worden aan niet Roma MENSEN, zodat die dan massaal naar Gent stromen? (Neem b.v. de duidelijk alcohol of drugsverslaafden die in Gent soms langs straat liggen?)

3. Als goed burger wil ik uw raad eventueel volgen. Maar hoe herken je een Roma van een andere sukkelaar? Een gele ster, een roze driehoek, een P…

4. Geld dit verzoek ook voor Sinti zigeuners?

5. In Gent bestaan verschillende boeten, meestal heel ludiek retributies genoemd, zoals op het voederen van eendjes. Zal men die voor MENSEN ook invoeren?

Ik hoop dat u deze mail niet als beledigend zal beschouwen, dit is niet de bedoeling. Ik wil u wel wakkerschudden. Daarom zal ik een verzoek tot actie richten aan nog MENSEN,

Groeten,

Met ondertekening en adres en mail.

Met dank aan dit blog!

Harry Cattoir steunend lid HV.

5 12 2010
J. M. Michiels

Sta mij toe enkel over de “daklozen” te reageren dus niet over de azielzoekers en ilegalen.
Deze groep mensen zou niet meer bestaan zo zij de hulp die de OCMW’s hen het hele jaar door wil geven niet zouden afslaan. Dit omdat ze niet het normale pad willen volgen. Dan moeten zij ook de consequenties hiervan dragen…

5 12 2010
Harry Cattoir

Ja, het “normale” pad!!!! Daar had ik echt niet aan gedacht. Dus, als we niks meer geven aan de iLLegalen ( 2x L) en aSielzoekers (met s), en ons niks aantrekken van de “onwilligen” zijn de meeste problemen opgelost!
Dan kunnen we ons lekker bezighouden met de belangrijke zaken in Vlaanderen, zoals “splitsenzeveren” !
Maar, vertel eens hoe U het “normale pad” omschrijft?
Dank.
Harry

6 12 2010
Cattoir

Betreft Stad Gent.
Ik ontving bericht van de woordvoerder van burgemeester Termont, waarbij ze een rechtzetting publiceren en op hun verklaringen terug komen.
zie : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=8R334B93

en ik citeer: “De burgemeester heeft zich verontschuldigd voor zijn uitspraken en raadt iedereen die wil helpen aan zich aan te sluiten bij bestaande organisaties. Hiertoe werd een persbericht de wereld ingestuurd.”
Ik vond het toch nodig dit te melden.

Groeten,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: