Maar als het aan de kat lag, kocht ze Whiskas

15 01 2010

De conservatieve bisschop André-Mutien Léonard wordt de nieuwe aartsbisschop.“Zo heeft het Vaticaan het gedicteerd. Maar als het aan de Belgische katholieken lag, hadden ze wellicht iemand anders gekozen.” zegt Björn Siffer, woordvoerder van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging van Vlaanderen (HVV), in zijn reactie.

Wij houden eraan de nieuwe aartsbisschop succes te wensen in zijn nieuwe functie. Het is uiteraard niet aan de vrijzinnigen om te zeggen hoe de katholieke kerk haar werking moet organiseren. Dat neemt niet weg dat wij toch verbaasd zijn over het gemak waarmee Rome een conservatieve functionaris door de strot van de Belgische katholieke gemeenschap ramt. Die laatste is volgens ons  eerder gewonnen voor een progressieve koers van de kerk.

In 2007 bestempelde Léonard homoseksueel gedrag nog als “abnormaal”. Hij baseerde zich daarvoor op de achterhaalde en pseudowetenschappelijke psychoanalyse van Freud. Léonard verzet zich ook tegen embryonaal stamcelonderzoek, vanuit de achterhaalde en romantische idee dat een embryo een mens is. Dit zijn uiteraard standpunten die de vrijzinnige gemeenschap niet deelt en die een zware uitdaging vormen voor de interlevensbeschouwelijke dialoog.

Meer info?
Björn Siffer
Woordvoerder HVV
0478 47 57 31
Bjorn.siffer@h-vv.be
www.h-vv.be

Advertenties

Acties

Information

10 responses

15 01 2010
WJNH blij met ‘aarsbisschop’ André-Mutien Léonard « Lacquemant

[…] WJNH wil provocerend reageren. Of het effect heeft, lezen we morgen in de krant. De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging reageert gelaten. Maar als het aan de kat lag, kocht ze Whiskas […]

15 01 2010
D'haenens Dirk

Nu zijn we goed af met meneer supperpastoor,aangesteld door een paus met een niet vlekkeloos verleden.Het komt er nu op aan ons gedachtengoed,te beschermen,te verdedigen en met kracht naar buiten te brengen.

15 01 2010
Hendrik Van der Weegh

Het verwonderd mij dat jullie verbaasd zijn dat Léonard aan de beurt komt.
Mensen toch , wat heeft de Kerk er niet allemaal ingeramt dat we moesten
slikken. Nu, dan en altijd. Ze zullen het in de loge en bij Opus Dei geweten hebben. Toch? Voor alle duidelijkheid, ik ben geen lid van de loge, neen dankjewel. De deken van Lebbeke is een fervent aanhanger van Opus Dei, evenals onze koninklijke familie. Tante Faby zal in de wolken zijn.
Dit is toch een prachtig voorbeeld van het systeem. Wieweet wat we nog allemaal gaan meemaken.
Het ga jullie allemaal goed en voor het me zou ontsnappen, de allerbeste wensen en een sprankelende gezondheid ….We dronken een glas, we deden een plas en alles bleef zoals het was (helaas).

Beste groeten.

15 01 2010
Pieter Bonte

“Door de strot ramt”, beetje misplaatst cassant, dat zou pas zo kunnen geschreven worden als we in de feiten zouden vaststellen dat de Belgische katholieken zélf verbolgen naar buiten komen.

Dat lijken ze niet te doen. Beetje wrevel, dat wel, en spijt dat ze niet meer naar Danneels kunnen luisteren.

Ik ben alvast benieuwd naar de contacten van Léonard met andere cultuurgroepen, waaronder wij humanisten. Debatje?

16 01 2010
G.Van der Eeken

Wat kan men feitelijk verwachten van een ex lid van de hitlerjugend en van een kerk, de een ganse oorlog zich van kromme haas lied over het joden drama .

16 01 2010
Bernard Decock

Ik vind het bijzonder spijtig dat HVV hier een nieuwsbrief aan spendeert. Wij hebben ons toch niet te bemoeien met de aanstelling van een aartsbisschop? Gaan we ons bezig houden met speculaties over zijn mogelijke beleid? Raakt ons dat? Ik heb de grootste twijfels over de invloed die een aartsbisschop op het denken van de (katholieke) christenen kan hebben.

18 01 2010
marcel tack

Leonard
Het kan me als vrijzinnige geen barst schelen wie het is. Als het u interesseert k

18 01 2010
marcel tack

Leonard
Het kan me als vrijzinnige geen barst schelen wie het is. Ik woonde een tiental jaren in het Naamse. Ik kan u tot zijn glorie bevestigen dat hij zeer krachtige katholieken heeft gemaakt, maar… o zo weinig.
Dus gelukkig maar dat hij het is. Wij weten nu tenminste dat het geen achterbakse is. Nu zullen “randkatholieken” wel gaan inzien dat vrijzinnigheid uitkomst biedt, als HVV het tenminste goed aanpakt.
Het hangt van de tactiek af in ons heerlijke, katholieke vlaanderen.
Het heeft geen zin in discussie te treden, u verliest het gegarandeerd van hem, want hij is competenter dan Ratzinger. Hij wint het zeker!!! Nee, nee geen debatje aub. De ‘neven-zaken’ zijn heel wat interessantere stof: de KU-Leuven bv. of de UCL (maar pas op).
Het HVV en UVV moet uitgaan van de eigen sterkte en de universele rechten van de mens zijn onze ‘bijbel’.
Eigenlijk was deze gebeurtenis geen bladzijde bij het HVV waard.

27 01 2010
tessa vermeiren

Al dat uitgesproken conservatisme in de godsdiensten heeft het voordeel van de duidelijkheid. Léonard is minder leep en stroperig dan zijn voorganger, maar hun graad van getrouwheid aan orthodox Rome is dezelfde. Nu weten zij en wij weer heel helder waarvoor ze staan.
Het HVV hoeft zich hierover toch niet uit te spreken!
Godsdiensten hebben maar één doel : de mensen het paradijs beloven na de dood en ze daardoor gewillig, slaafs en dom te houden tijdens hun leven.

14 06 2010
Björn Siffer

Ik vind het niet correct dat vrijzinnigen zich niet zouden mogen uitspreken over personen en instituten die dankzij hun belastinggeld uitspraken doen en beslissingen nemen die maatschappelijke impact hebben.
“Godsdiensten hebben maar één doel : de mensen het paradijs beloven na de dood en ze daardoor gewillig, slaafs en dom te houden tijdens hun leven.” lijkt mij evenmin een goede basis om een dialoog te starten en het doet tekort aan de aspecten van het geloof die wél getuigen van een intelligente omgang met de wereld, ook al vernoem je de belangrijkste vertegenwoordiger van zo’n geloof in België dan niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: