Daklozen, zijn ze er alleen bij de eerste sneeuw?

18 12 2009

Ik word er niet goed van, van die berichtgeving over de daklozen.

Elk jaar weer dezelfde verhalen: bij de eerste winterprik is België te klein. Letterlijk!Geen opvangmogelijkheden genoeg om mannen, vrouwen en kinderen -of ze nu Belg zijn of niet, wat is het verschil?- een dak boven hun hoofd, een bed en een kom soep met brood te geven. En op ons TV-scherm de ene politiek verantwoordelijke na de andere die komt vertellen welke oplossing er nu weer gezocht en gevonden zal worden… Tot na de winter, want dan verdwijnt het onderwerp samen met een duurzame oplossing naar de archieven van de verschillende parlementen.

Zo gaan we tegenwoordig met mensen om: 5 minuten politieke moed is er voor hen, de daklozen, niet bij…

In 2006 hadden we (ik was toen nog senator) hoorzittingen in de senaat: Voor de eerste keer werden de daklozen gehoord. Iedereen was verstomd bij het horen van hun verhaal. Hoe is dit mogelijk in een landje als België? En dat er zoveel dak- en thuislozen waren was nooit geteld en nooit geweten.

De daklozen deden voorstellen: structurele en duurzame voorstellen. De senatoren luisterden en beloofden. Hun fractie zou het ‘opnemen’ in het volgende kiesprogramma. Ze zouden zelfs wetsvoorstellen schrijven en de minister interpelleren. En dat gebeurde: armoede stond en staat nog steeds in elk kiesprogramma op een prominente plaats (omdat het item daar thuis hoort? Of omdat 15% armen een behoorlijk kiezersaantal betekent?). De ministers werden geïnterpelleerd. En ze luisterden en antwoordden. De wetsvoorstellen geschreven en in de commissie voorgesteld en ….. weggestemd.

Elke reden was goed genoeg om het wetsvoorstel weg te stemmen: Het voorstel ging niet ver genoeg en loste niet alle problemen in één slag op, of het voorstel kwam van de oppositie, en wisselmeerderheden die vorm je niet, zeker niet voor een item als armoede… En zo leven we in een land waar jaar na jaar de dak- en thuisloze heel even BV wordt om daarna onder gesneeuwd te worden door andere en belangrijkere dossiers.

Politieke moed.Dat wens ik elke politieker dit jaar als eindejaarskadoo!

Jacinta De Roeck directeur HVV – gewezen voorzitster interparlementaire werkgroep vierde wereld

Advertenties

Acties

Information

8 responses

18 12 2009
Chretien Paesen

Het is zoals u het zelf zegt: “Iedereen was verstomd bij het horen van hun verhaal.” U was toen ook senator en al even onmachtig als uw collega’s want het probleem is gebleven, zelfs nog groter geworden.
Onze democratie is onmachtig geworden. Parlementsleden en senatoren luisteren niet meer naar hun kiezers maar moeten de partijstandpunten volgen, of ze dat nu willen of niet. Het debat in de kamers is dood. Opinie’s worden verschoven naar privé fora, blogs e.d.
Het siert u dat u het zelf wilt schrijven in deze blog maar u suggereert er meteen bij dat het volgend jaar bij de eerste sneeuw opnieuw ‘zeer actueel en acuut’ zal zijn maar toch opnieuw vooruitgeschoven wordt.

19 12 2009
Van de Putte Louisa

Waarom kunnen deze noodlijdende niet opgevangen worden in leegstaande kerken en andere religieuze instellingen of nu eventueel schoolrefters of internaten?
Er kunnen toch afspraken gemaakt worden die elk jaar opnieuw nageleefd moeten worden.
Groetjes

18 12 2009
Josée Necken

“Politieke moed. Dat wens ik elke politieker dit jaar als eindejaarskadoo!” OK, maar niet alleen aan elke politieker, maar ook aan ELKE BURGER van dit land !
Als we nu eens allemaal beginnen “van ons oren te maken” – op een deftige manier wel te verstaan – maar wel overal waar het maar kan te kennen geven dat wij ALS MENSEN onder de mensen willen leven op een planeet die LEEFBAAR DIENT GEHOUDEN TE WORDEN, en dat het juist dàt bewustzijn is dat zoveel belangrijker is dan ons behoren tot om’t even welke politieke/levensbeschouwelijke kleur, ofwel – voor de bewoners van dit landje dan – of we ten noorden, ten zuiden, ten westen of ten oosten van die “leuke” taalgrens wonen…. zouden we dan geen “warmer” eindejaar krijgen ? In ieder geval, bravo aan mevrouw De Roeck en een menselijk(er) 2010 gewenst aan alle lezers van dit nieuwsblog.

18 12 2009
Luc Desmedt

Het doet me deugd dat een directeur van een vrijzinnig humanistische vereniging zo empathisch reageert op de ellende van armoede en onrecht in deze wereld. Mensen die overnachten in de sneeuw? Dat is inderdaad niet op lijn te brengen met ‘menselijkheid’ [humaniteit] die stoelt op een begrip van gelijkwaardigheid en wederkerigheid.
Zoals gastvrijheid ons aller individuele opgave is, zo is zorg voor de structureel ontheemde de collectieve zorg van een samenleving. Onze instituties (uitvoerende en wetgevende macht) blijven in gebreke om opvang voor ontheemden te realiseren. In de herberg is voor hen geen plaats. Deze christelijke metafoor geldt dus blijkbaar ook voor onze hedendaagse ‘Verlichte Instituties’. De Verlichting (die recent is vergeleken met dit Nieuw-Testamentische inzicht) heeft het plaatsgebrek in de herberg dus niet weten op te lossen.
Er is werk aan de winkel. Werk betekent: gedachten, ideeën tot praktijk brengen. Ideeën beïnvloeden praktijken. Na de praktijk van weggestemde wetsvoorstellen volgen nieuwe praktijken die het idee opnieuw willen materialiseren. Ik steun dergelijke praktijken, en wens de directeur HVV daarbij volharding toe.
Met oprechte waardering,
Luc Desmedt

19 12 2009
René Van der Speeten

Het was een onwezenlijke combinatie.Ik zat op mijn terrasje te genieten van een kouwelijk winterzonnetje dat het hele Denderlandschap tot een sneeuwparadijs omtoverde. Enkel het radionieuws over talloze daklozen paste er niet bij.
Tot ook de ijzige stilte verbroken werd door afbraakgeluiden…
Ik woon op vijftig meter van een RVT dat blijkbaar aan winstgevende serviceflats toe is.
Twintig jaar geleden werd met een nieuwbouw begonnen. Toen was er ook een massaal tekort aan opvang voor asielzoekers. Het “oude rusthuis” stond al een paar jaar leeg en ik had voorgesteld er een andere opvangbestemming aan te geven. Drie dagen erna begon de afbraak. Tot op de grond in één trek. Nu is het parkeerruimte voor personeel en bezoekers.
Met de subsidiëring van het nieuwe tehuis waren ook massa’s gronden aangekocht voor latere uitbreiding. Zelfs de parkbestemming was plots verdwenen.
Net als de nonnetjes die de zorg zovele jaren in goede banen hadden geleid. Er waren nu privé-investeerders want de sector was interessant geworden. Een jaartje geleden werd het kloosterverblijf verkocht. Tweemaal raden wie de koper was…
De leefruimte bleef onaangeroerd. Tot vandaag dus. Tot de dag dat de oproep wordt gedaan om voor de dakloze medemens een onderkomen te vinden. Het vriest zes graden. Gebouwd zal er in zo’n winterweer wel niet worden. Als het maar plat ligt!!
Stel je voor dat hier tientallen “bohémiens” aankomen in wat nog perfekte woonruimtes waren. Krijg die dan maar weer weg !!De bouw is nu eenmaal voor het voorjaar gepland.
Ik heb naar de definitie van Caritas gezocht. Maar ze past niet.

René Van der Speeten- Voorzitter HV-Aalst

20 12 2009
George Beliën

Het probleem zit dieper. Noem eens één fundamentele politieke oplossing voor om het even welk probleem in de laatste (20 ?) jaren. Politici worden heen en weer geslingerd door gehuil in de media over weer een acuut probleem, hun kiezersachterban en de partijdiscipline. Onmogelijk om in die chaos welke prioriteit dan ook te stellen. En dat is jammer.

21 12 2009
tessa vermeiren

Vorige vrijdag op Terzake haalde Katleen Cools er zo waar “trendwatcher” Katia Van Putten bij om te bestatigen dat mensen tegenwoordig wél helpen. Alsof het hier om zo iets futiels als “trends” gaat wanneer mensen het niet meer kunnen aanzien dat dolende mensen in de winternacht de straat worden opgejaagd.
Staf Nimmegeers zat er met ingehouden woede naar te luisteren en spuidde net als in De Morgen zijn kritiek op de schijnheildige oproep van de Belgische premier, die ook wist mede te delen dat het konginshuis 2 (twee!) appartementen ter beschikking had gesteld.
Waarom heeft niemand in die uitzending gezegd, zeker Katleen Cools wist het, dat Katia Van Putten de mevrouw is die twee verkiezingen geleden de “menselijke” Yves Leterme mee heeft uitgevonden als “imagoconsulente”?
Oproepen als die van vorige week aan “de bevolking” horen allicht bij dat imago. Maar ze klinken bitter en vals, van een overheid die nauwelijks een beleid voert en ook niet in staat is crisissituaties als deze te managen.
Gisteren nog gekeken naar Panorama, over mensen zonder papieren. Met open mond van bewondering voor mensen die er in slagen hun waardigheid te behouden en door te zetten in dit hardvochtige land.

22 12 2009
Luc Desmedt

Ik ben het volledig eens met de reactie van Tessa Vermeiren. Vooral haar bedenking bij de rol van Katleen Cools zit raak. Deze dame (KC) heeft zich in de perceptie een rol van kritische journalistiek weten aan te meten. Maar ze is helemaal niet kritisch, ze is ‘doordrammerig’, vooral ideologisch doordrammerig, niet kritisch doordrammerig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: