Bijna 99.000 kleefbriefjes tegen groeiende gezondheidskloof

5 03 2009

De vzw Welzijnszorg heeft donderdag bijna 99.000 ingezamelde kleefbriefjes overhandigd aan Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren en federaal staatssecretaris voor Armoedebestrijding Jean-Marc Delizée. De actie vormde het slot van de campagne “Armoede schaadt de gezondheid”.
De afgelopen maanden voerde Welzijnszorg campagne tegen deze groeiende gezondheidskloof tussen arm en rijk. Waarom dergelijke campagne?
Uit onderzoeken blijkt dat mensen met een lager opleidingsniveau 15 jaar minder lang leven in goede gezondheid. Voorts bereiken grootschalige preventieve campagnes vaak amper mensen die in armoede leven. Bovendien stelt 20 procent van de mensen met een laag inkomen noodzakelijke zorgen uit om financiële redenen.
De campagne werd gesteund door de drie mutualiteiten en ziekenzorg cm. Concreet wordt er onder meer een automatisch recht op de derdebetalersregeling gevraagd.

Bron: DS

Advertenties

Acties

Informatie

One response

13 03 2009
Rita De Caluwé

Geachte,
Armoedebestrijding en gezondheidszorg is 1 ding.

Als ik dit lees en kijk naar mijn eigen situatie (alleenstaand, 55+, gelukkig met een inmiddels +/- 35-jarige beroepsloopbaan maar intussen ook sinds een 3-tal jaar geconfronteerd met langdurige (+ 1,5 jaar) ziekteperiodes) EN deze koppel aan de actuele maatschappijfenomenen (schiet- en steekpartijen, drank- en middelengebruik en -misbruik) dan kan ik niet nalaten te bedenken dat we met onze maatschappij momenteel in een gevaarlijke, levensbedreigende spiraal terecht zijn gekomen.

Dan stel ik me de vraag: is het wel het opleidingsniveau dat de oorzaak is van de groeiende gezondheidskloof????

Efectief: minder opgeleiden komen makkelijker in een moeilijke financiële situatie terecht… Maar, ik zie een andere vorm van ‘gezondheidskloof’ ontstaan nl. dié van mensen met dieper liggende socio-emo-psycho-problemen… Het soort problemen dat vaak verborgen zit achter, gemaskeerd wordt door een scherm van misbruiken allerhande (drank, drugs, geweld, enz…)

In deze categorie vinden we niet enkel mensen uit de ‘armoede’ of ‘laaggeschoolden’; we vinden er alle categoriën in terug… Evenwel, de meest begoeden en de sterksten zullen in staat zijn zich te laten helpen en die hulp (die vaak buiten de tussenkomst van de mutualiteiten valt) ook te betalen. Zij die in armoede leven of die grens benaderen zullen nooit in staat zijn de passende wegen in die hulpverlening te vinden… Daar waar een aantal recente gebeurtenissen ons duidelijk aantonen dat rang en stand weinig invloed hebben op het zich al dan niet geestelijk welbevinden van een individu uit die rang of stand.

Samengevat: dit is een pleidooi om de gezondheidszorg, inclusief de geestelijke gezondheidszorg toegankelijker te maken o.a. door de mutualistische tussenkomst te verruimen.

Ik weet het, ik raak maar 1 aspect aan maar wel een héél belangrijk, lijkt mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: