Adresboekje voor arme Gentenaren

5 03 2009

In onze steden blijft de armoede toenemen. En armoede vergt creatief omgaan met de schaarse middelen. Vandaar het nut van een adresboekje zoals ‘Met weinig geld overleven in Gent’.
Het adressenboekje is een initiatief van Samenlevingsopbouw Gent dat intussen aan zijn tweede editie toe is. ‘Dit adresboekje is een prima initiatief omdat het bijdraagt tot zelfredzaamheid’, vindt schepen Tom Balthazar. Het bevat een hele reeks tips zoals waar je voor 1 euro een warme maaltijd krijgt, waar nachtopvang te vinden is, waar opvoedingshulp geboden wordt, enzovoort.

In 2004 waren in Gent 276 kinderen geboren in kansarme gezinnen wordt geboren, in 2006 ging het om 443 kinderen. Het aantal mensen met een leefloon steeg lichtjes, van 3.273 in 2006 naar 3.557 in 2007. Ook senioren met een klein pensioentje kunnen een financiële ondersteuning krijgen. De strijd om te overleven, wordt steeds feller. We zien ook nieuwe groepen armen opduiken, zoals de alloch-tone gemeenschap, waar de solidariteit afneemt. Ook de armoede bij mensen zonder papieren wordt groter, en meer mensen komen door pech zoals een echtscheiding of werkloosheid sneller in acute armoede terecht.
Begin dit jaar ging een stedelijke cel armoedebestrijding van start, die alle initiatieven terzake moet coördineren. Gent wil in de sector van de sociale economie duizend banen scheppen. Voor het eerst zal men ook particuliere initiatieven die armoede aanpakken, financieel ondersteunen. De stad trekt daar 130.000 euro voor uit, het OCMW brengt 80.000 euro in. De gesubsidieerde organisaties zijn vooral bezig met noodhulp, maar ook met dialoog en zelforganisatie. Ze werken aanvullend op de overheidsdiensten.’
Kris Dom van Samenlevingsopbouw Gent vzw vindt het een prima zaak dat nu ook basisnoden als voedselbedeling op steun van de overheid kunnen rekenen, want armen kampen meestal met nijpende problemen zoals gebrek aan eten, stromend water en kleding.

Bron: DS

Advertenties

Acties

Informatie

One response

15 03 2009
André Moerman

Beste,

Hoe geraak ik aan dit boekje?
Kan dit worden opgestuurd of worden afgehaald op een
bepaald adres?

Mijn coördinaten : Kasteellaan 184B te 9000 Gent

Groetjes,

André

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: