Franse president wil relatie met geloof herbekijken

14 01 2009

De Franse voorstanders van de scheiding tussen kerk en staat zijn niet direct blij met de openhartige relatie die hun president er lijkt op na te houden met de paus en de Kerk.  De huidige president kreeg dan ook al het etiket ‘Sarko catho’ opgeplakt, wegens zijn goede relatie met de Franse bisschoppen-conferentie en met zijn erkenning van het belang van het christendom in de geschiedenis en cultuur van Frankrijk.
De president, vurig verdediger van het bestaansrecht van Israël èn van de rechten van de Palestijnen, noemt zichzelf een culturele katholiek. Een meerderheid van de Fransen is dan ook ‘cultureel katholiek’, en slechts tien procent is echt kerkelijk.

Sarkozy vindt dat Frankrijk en Europa er fout aan doen het christelijke erfgoed niet te erkennen. Tegelijk benadrukt hij dat er geen tegenstrijdigheid bestaat tussen ‘degenen die het geloof dragen’ en de republikeinse waarden.  Toch roept hij helemaal niet op tot een soort herkerstening, eerder wel tot een nieuwe invulling van de Franse ‘laïcité’ die vastgelegd is in de wet van 1905. Hij vindt dat die ‘laïcité’ ‘te negatief’ wordt geïnterpreteerd: het principe van de seculiere staat berust volgens hem niet op vijandschap, maar op de welwillende neutraliteit van de staat ten aanzien van alle godsdiensten en levensbeschouwelijke opvattingen. Hij ziet vooral de emotionele kracht van gemeenschappen.

Sarkozy was ook een van de pleitbezorgers van de oprichting van een representatieve moslimraad opdat de staat ook een islamitische gesprekspartner zou hebben.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: