Dolle Amina’s

14 01 2009

De journaliste Samira Bendadi schrijft met het boek ‘Dolle Amina’s’ (Meulenhoff/Manteau) een reeks getuigenissen neer van strijdvaardige moslimvrouwen, wat ingaat tegen het toch meer courante beeld van de zwakke, onderdrukte moslimvrouw. Ze wil het in dat boek hebben over de sterke vrouwen, vandaar de knipoog naar de vrouwenbeweging en het feminisme (de dolle mina’s van de jaren ‘70).  De ondertitel ‘feminisme in de Arabische wereld’, verwijst naar de debatten in het buitenland, bijvoorbeeld Egypte waar het allemaal begon, maar ook de rol van het debat in landen dichterbij zoals Frankrijk, komt aan bod.  In Frankrijk zijn intellectuelen zoals Bernard-Henri Lévi of Alain Finkelkraut al langer prominent aanwezig in het debat, bij ons is dat nog redelijk nieuw.

Veel vrouwen vinden dat de strijd voor vrouwenrechten gepaard moet gaan met de strijd tegen racisme. Volgens hen kun je de strijd voor vrouwenrechten in onze contreien niet loskoppelen van antiracisme. Zij weigeren stellingen in te nemen die als alibi gebruikt kunnen worden voor racistische en islamofobe redeneringen en willen niet in de val trappen van het antireligieuze discours dat het klassieke Franse feminisme kenmerkt. Zo staan zij bijvoorbeeld niet afwijzend tegenover het islamitisch feminisme.

Het grote verschil met de westerse gewone vrouwenbeweging is inderdaad het geloof en de idee van ‘gelijkheid in verschil’, met welbepaalde rollen voor mannen en vrouwen. Het thema van de vrouwelijke seksualiteit is er ook nauwelijks aan de orde, of het is minder belangrijk.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

12 03 2009
martin

Mooie korte bespreking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: