Anglicaanse kerk verwerpt creationisme

14 01 2009

De Britse anglicaanse kerk (Church of England) zet zich af tegen de creationistische leer die stelt dat de schepping het werk is van God. De kerk start deze week zelfs met een website om de evolutieleer van Charles Darwin, die daar lijnrecht tegenin gaat, te verdedigen.  Een opvallend optreden, gezien het meestal juist christenen zijn –hoewel eerder fundamentalisten zoals de gloednieuwe Amerikaanse kandidaat-vice-presidentskandidate Sarah Palin – die meestal heel erg tegen de evolutieleer zijn.

Een woordvoerder van de kerk laat weten dat ‘wetenschap en religie perfect kunnen worden gecombineerd’ en dat het creationisme een ‘verkeerd beeld geeft van wat er in de kerk als geheel leeft’.   Hij somt het kerkelijke uitgangspunt als volgt samen: ‘Christelijke opvattingen moeten enerzijds niet noodzakelijk neerkomen op het onvoorwaardelijk slikken van Darwin en alles wat er in zijn naam is gedaan maar anderzijds evenmin op een volledige verwerping van zo’n wetenschappelijke methode om die dan te vervangen door een letterlijke interpretatie van de bijbel’.

Het standpunt laat dan nog wel een grote grijze zone, het maakt in elk geval duidelijk dat deze Kerk zich niet voor het creationistische karretje wil laten spannen.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

31 01 2009
Roels Joeri

Al dat streven naar het eigen gelijk, het dwepen met sprookjes en vertelselkes staat in schril contrast met de fundamentele vrijheid van de mens. Dat mensen zich zo laten meeslepen, je kan er niet bij als je over enig gezond verstand beschikt….maar gelijk wie zich tegen het creationisme schaart, geniet mijn begrip. Tenslotte, krab even over ons dunne laagje beschaving, en het blijkt algauw dat we onze hogere, uitverkoren positie zelf hebben uitgevonden. Wie denken we dat we zijn?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: