Verslag conferentie over geestelijke gezondheidszorg

19 09 2008

Op 14 juni 2008 vond in het Paleis voor Schone Kunsten een meeting plaats onder de titel ‘Luister eerst naar wat mijn gedrag verzwijgt voordat je het wegveegt…’ Deze tweetalige conferentie, digitaal ondersteund door een blog (www.forumpsy.be), ging uit van de Association de la Cause freudienne-Belgique en de Kring voor Psychoanalyse van de New Lacanian School. Ze behandelde het thema ‘Vragen bij de notie “gedragsstoornis” en het vroegtijdig opsporen ervan’.

In hun welkomstwoord drukten de initiatiefnemers hun bezorgdheid uit over een rapport van de Hoge Raad voor Volksgezondheid. Daarin is sprake van gedragsstoornissen versus ideaal gedrag, en van vroeg en radicaal ingrijpen als men denkt storend gedrag bij jonge kinderen vast te stellen. Mede gealarmeerd door de proporties die deze denktrant in het buitenland al heeft aangenomen, wilden de organisatoren publieke en politieke aandacht opwekken voor de mogelijk kwalijke gevolgen voor het omgaan met mensen die het psychisch moeilijk hebben.

De oproep vond blijkbaar veel bijval, wat zich zowel vertaalde in een nagenoeg uitverkochte zaal als in een ruim en uiterst gevarieerd aanbod van sprekers uit binnen- en buitenland. We hoorden psychoanalytici aan het woord, therapeuten, sociaal agogen, docenten psychologie, filosofen en kunstenaars. Hoe verscheiden de invalshoeken ook waren, de boodschap was opvallend eensluidend: de mens is in de eerste plaats een subject, geen machine die gerepareerd en bijgestuurd kan worden. De problemen die mensen soms kwellen, mogen niet gereduceerd worden tot afwijkende mecha-nische procedures. De Amerikaanse handleiding voor het classificeren van psychische ziekten, DSM-IV, gaat volgens een aantal sprekers veel te veel die kant uit.

De organisatoren willen ons waarschuwen voor een al te ‘gekwantificeerde’ kijk op de mens. Mensen echt helpen, veronderstelt een complexere, maar ook humanere benadering.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: