Vrijwillig engagement ligt moeilijk

30 05 2008

Volgens Hilde Kieboom, stichtster van de St-Egidiusgemeenschap dat als primaire doel had de armen te ondersteunen, willen almaar minder mensen zich nog gratis inzetten voor het goede doel. Ze is zélf trots op haar katholieke stempel, en wil duidelijk maken waar het hen als katholieke gemeenschap om te doen is.

Vooral de individualisering, het materialisme en tijdgebrek zorgen ervoor dat een onbezoldigd engagement vandaag de dag erg moeilijk ligt. Ook het feit dat de samenleving complexer is geworden, zorgt voor meer onzekerheid, en onzekerheid leidt makkelijk tot een soort van verharding. Daarnaast is er ook sprake van vereenzaming. Vooral mensen die het psychisch moeilijk hebben of die door een scheiding, schulden, verslaving in een moeilijke situatie terechtkomen, blijven in de kou staan.

Kieboom merkt ook terecht op dat er over armoede nog veel vooroordelen en onbegrip leeft.

Ook het beeld van wié de armen zijn, klopt vaak niet: er zijn niet enkel generatiearmen, maar ook steeds meer nieuwe groepen armen (waaronder nieuwkomers, bejaarden, psychisch zieke mensen). Mensen denken dat armoede iets heel uitzonderlijk is, ze menen vaak zelfs dat mensen daar zélf voor verantwoordelijk zijn.

Juist een houding van en vooral een inzet voor liefdadigheid kan hen bijbrengen om met een opener blik in het leven te staan. Mensen moeten beseffen dat er in elke gemeenschap wel armen zijn en dat hun inzet voor deze mensen, wel degelijk een verschil kan maken.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

30 05 2008
Jo Coenen

Beste,

Na uw artikel over armoede gelezen te hebben, kan ik enkel akkoordgaan met hetgeen u terdege schrijft hiermotrent. Armoede is een onzichtbare maar op de loer liggende vijand in de samenleving, waar we mogelijk allemaal tegelijkertijd schuld aan hebben, maar waarvan de weerslag vooral een bepaalde bevolkingsgroep, dit zijn de minst gekwalificeerde, de onmondigste, of de mentaal, fysiek of andere lijdende mensen. In deze tijd van vereenzaming, wantrouwen enzomeer is armoede een levensgrote bestaande factor, die naast hoe goed we het nu precies willen hebben, een behoorlijk groot deel van de bevolking treft.
Overtreffend in deze zijn ook de internationale tijdingen waar bijvoorbeeld humanitaire acties in rampgebieden niet worden getolereerd door de overheid, en waar men zelfs om officiële toestemming moet vragen om te mogen helpen. Maar ook in ons land is marginaliteit troef, en ze schuilt maar al te vaak achter de maskers van alles en iedereen tevree. Als niet overtuig gelovige, niet per sé katholiek-minded mens kan ik daarin allleen maar bijtreden.
van harte,

jo coenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: