Academisch onderzoek steeds meer gesponsord door bedrijven

30 05 2008

In De Morgen van 14 april geraakte bekend dat zowat elke Vlaamse universiteit een vijfde tot een vierde van haar onderzoeksmiddelen vanuit het bedrijfsleven ontvangt. In het Research & Development centrum van de KU Leuven spenderen 47 mensen er een fulltime dagtaak aan om de wensen van het bedrijfsleven en de Leuvense vorsers op elkaar af te stemmen. “Van de universiteit uit is private financiering dan ook gewoon een noodzaak”, aldus Paul van Dun, hoofd van R&D. “De overheidsfinanciering is verre van voldoen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, waar universiteiten per student een drievoud krijgen van die in Vlaanderen. Wij kunnen daarenboven niet rekenen op hoge inschrijvingsgelden.”. Van Dun begrijpt de scepsis ten opzichte van private financiering maar deze hoeft volgens hem niet een bedreiging voor de kwaliteit van onderzoeken te zijn. “Volgens mij maakt het percentage gesponsord onderzoek niet zoveel uit. Belangrijk is dat je intern voor een goede ondersteuning zorgt, waardoor het op geen enkele manier een uitverkoop wordt. Dat spreekt voor zich.

VUB-onderzoeksverantwoordelijke Jan Cornelis vindt het deel van hun opdracht. “Maatschappelijke dienstverlening bestaat naast het uitvoeren van opdrachten van de overheid, het creëren van spin-offs en het laten doorstromen van onderzoeksresultaten naar de non-profitsector ook uit het uitvoeren van onderzoek op verzoek van de bedrijven. Wij gaan geen resultaatsverbintenissen aan, dus risico is er niet.” Van Dun bevestigt: “De maatschappij vraagt meer return van de universiteiten. De tijd van de ivoren toren is voorbij”. Wel is natuurlijk belangrijk dat er strikte regels worden opgelegd. “We hebben wat dat betreft al een lange weg afgelegd. Ook internationaal wordt een en ander de laatste jaren streng gecontroleerd. Toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften eisen dat er bij een onderzoek duidelijk vermeld wordt wie mee instond voor de financiering.” Dat de ideeën voor samenwerking vooral van bedrijven komen is niet noodzakelijk zo. Bovendien kunnen professoren weigeren, al gebeurt dan niet vaak.

Ook de overheid springt op deze trend en start een nieuw project op: Het Baekelandfonds, dat een uitwisseling van onderzoekers tussen bedrijfswereld en universiteiten mogelijk maakt. “Wij willen het mogelijk maken om ook een tijdje naar het bedrijfsleven te trekken. Omgekeerd moet het ook kunnen dat iemand uit het bedrijfsleven voor onderzoek tijdelijk naar de universiteit gaat. Het loon van de onderzoeker in kwestie zal deels door de Vlaamse overheid, deels door de bedrijfswereld betaald worden”, aldus Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Patricia Ceysens.

Bron: De Morgen 15/04/2008


Acties

Informatie

One response

1 06 2008
Kurt SIREJACOB

Academisch onderzoek en samenwerking met andere stakeholders zoals bedrijven, durfkapitaalverstrekkers en eventuele andere onderzoeksinstellingen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij en dit is maar goed ook.
Vernieuwing in onze samenleving kan voor een belangrijk deel hierdoor gestimuleerd worden aangezien de noden en veranderingen die onze economie kent zich soms nog intenser manifesteren in het bedrijfsleven met haar verschillende sectoren. Wanneer een bedrijf in onze geglobaliseerde samenleving dan ook het hoofd boven water tracht te houden dient het op een creatieve manier op zoek te gaan naar oplossingen voor dit probleem: dit kan op verschillende manieren, één manier is het uitbesteden van wetenschappelijk onderzoek door de bedrijven zelf en indien mogelijk zelfs op een internationale schaal.
Voordelen van deze werkwijze zijn legio: het onderzoek en eindprodukt(en) zijn op maat van de concrete noden van het bedrijf/sector; de resultaten kunnen op een grotere schaal worden verspreid met als rechtstreeks gevolg een betere afstemming van het onderzoek in kwestie op ander (gelijkaardig) onderzoek door andere research organisaties waardoor een dynamisch proces van vernieuwing veel sneller in gang kan worden gezet; ontmoedigen van de hokjesmentaliteit en het stimuleren van een echte samenwerking tussen de verschillende actoren.
De driehoeksrelatie tussen onderzoek, innovatie en academisch onderricht die vandaag de dag meer en meer aan belang wint dient men dan ook als een katalysator van dit fenomeen te beschouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: