Polarisatie in Turkije

17 04 2008

Terwijl theologen aan de universiteit van Ankara een ambitieus project voor de herinterpretatie van de hadith realiseren op basis van wetenschappelijke methodes – waardoor discriminatie van vrouwen en geweld op vrouwen uit een belangrijke islamtekst wordt gehaald – is een klacht tegen de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling – de regeringspartij AKP – ontvankelijk verklaard door het Turks Grondwettelijk Hof. Het zijn met andere woorden woelige tijden in Turkije, waarbij de polarisatie tussen seculieren en antisecularisten wordt versterkt.

De aanpassingen in de hadith betreffen zelfs de uitspraken van de profeet zélf, wat ongetwijfeld ook in de rest van de moslimwereld voor ophef zal zorgen en wie weet ook voor de broodnodige hervormingen.

Het AKP staat ervoor bekend dat zijn agenda wordt meebepaald door de politieke islam, ook al beweren ze tegenwoordig gematigder te zijn. De academische wereld en het gerecht zijn daartegenover sterk secularistisch en democratisch, in lijn met de visie van Atatürk, de stichter van het moderne Turkije. De Europese Unie ziet de Turkse situatie alvast niet als positief in omdat ze vreest voor de Turkse belangen op lange termijn.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: