Het Boeddhisme in België is officieel erkend als levensbeschouwing, via de goedkeuring van de subsidieaanvraag van de Boeddhistische Unie van België (BUB). De BUB is de koepel-organisatie voor verschillende boeddhistische stromingen, waaronder het zenboeddhisme, het Tibetaans en het Japans boeddhisme.
Het boeddhisme is net als het vrijzinnig humanisme een niet-confessionele religie, omdat de levensbeschouwing niet werkt met dogma’s en geen godsbegrip kent. In België zouden er zo’n 50.000 beoefenaars van het boeddhisme zijn.
Het uitbouwen van de eigen organisatie noemt voorzitter Frans Goetghebeur een eerste bekommernis. Hij wil graag onderwijs (waardoor er ook diploma’s voor boeddhistische leerkrachten kunnen worden afgeleverd) en vorming voor het ruime publiek voorzien. Daartoe wil hij een Hoger Instituut van Boeddhistische Studies oprichten.
Pas na 2009 kan er misschien gekeken worden naar een apart vak Boeddhisme in het gewone basisonderwijs en secundair onderwijs – dit naar analogie met zedenleer en godsdienst.
“Het boeddhisme is net als het vrijzinnig humanisme een NIET-CONFESSIONELE RELIGIE”… Hallo vrijzinnigen veel geluk met de nieuwe definitie en dat in Humanieuws!
Lekker hoor.
Gelieve mijn reactie bij de rubriek “zingeving” te lezen. Ik wil er hier aan toevoegen dat de beste oplossing die is waar ieder, eventueel langs zijn belastingsverklaring om, voor zijn eigen godsdienst of ideeën-organisatie betaalt. Staat en godsdienst moeten volledig gescheiden zijn en blijven, het manna van de staat dient niet om overtuigingen te betalen, zowel betreffende goede als slechte.
u hebt gelijk: het woord religie is hier inderdaad misplaatst, het gaat om een niet-confessionele levensbeschouwing
Neen, toch niet helemaal. Dit is wer een voorbeeld van “verwarrende verwanten”. Het Nederlandse woord religie betekent niet (helemaal) hetzelfde als het Franse réligion. Het is géén synoniem van godsdienst, maar wel een levensbeschouwing die door gedeelde waarden een groep mensen met elkaar verbindt. Het vrijzinnig humanisme kan dus wel degelijk als een religie beschouwd worden – maar niet als een godsdienst, natuurlijk.
Ik ben zelf nog student in het secundair onderwijs en zou samen met nog een aantal
medeleerlingen graag boedhisme krijgen als vak op school, kan dit van school tot school apart worden beslist of moet dit eerst goedgekeurd worden door het ministerie van onderwijs?
(het gaat hier wel over (zenboedhisme)
Goed voor de boeddhisten, ze hebben het verdiend.
Ik steun ook wat Marcel Tackzegt over subisidiëring: tijd voor een Kirchesteuer zoals in Duitsland: geen gekonkelfoes door levensbeschouwelijke ‘delegees’ meer, maar elke burger zelf laten kiezen waar hij zijn geld aan wil hangen.
En dan eens kijken hoeveel wij vrijzinnig humanisten zullen mogen ontvangen, op basis van reële aanhang. Het zal even schrikken zijn denk ik, maar misschien een goede schrik waarmee we uit de subsidieslaap ontwaken…
Verder grappig hoe hier het woord ‘religie’ wordt binnengemuisd. Hoewel ik het eens ben over het onderscheid religie-godsdienst en ik mezelf als uitgesproken religieus beschouw (gebaseerd op een existentieel-esthetische beleving van mijn wetenschappelijke wereldbeelden, verwant aan wat wijlen Leo Apostel daarover schreef), moet het debat hierover onder vrijzinnigen met open kaart gespeeld worden. Zo’n “word placing” alsof het product placement is, lijkt me niet echt de aangewezen aanpak. Maar misschien was het zo intentioneel niet, in which case: mijn excuses.