Media geven fout toe in hun Tibet-berichtgeving

17 04 2008

De Duitse nieuwszender N-TV geeft toe dat ze foutief nieuwsmateriaal over Tibet heeft uitgezonden. Zo was hun reportage over de kwestie die op 20 maart werd getoond in feite in Nepal opgenomen. “Volgens de zender hadden de redacteurs de fout bemerkt en daarop door andere beelden vervangen”. Het beeldmateriaal zou afkomstig zijn van internationale persagentschappen. Ook een andere Duitse zender, RTL, gaf toe op haar internetsite een fout ‘in een foute context’ te hebben geplaatst. Ook hier ging het om een foto uit Katmandu, waar de Nepalese politie betogers met de wapenstok bewerkte. Maar ook de krant Berliner Morgenpost werd van manipulatie beschuldigd. Het drukt een foto af waarop ordetroepen een Chinees ontzetten die door Tibetaanse amokmakers was belaagd. “In de begeleidende tekst werd gesteld dat de foto aantoonde hoe een jongen door de ordetroepen door de straten van Llhasa wordt opgejaagd en gearresteerd”. Toch weigert de hoofdredacteur van de krant zich te verontschuldigen. “Een vrije berichtgeving uit Tibet is niet mogelijk, daar heerst censuur (…) Van kwade wil of manipulatie spreken, is grotesk”.

Ook de Amerikaanse nieuwszenders Fox en CNN en de krant Washington Post hebben gebruikgemaakt van video- en fotomateriaal uit Nepal. Fox pakte zelfs uit met “betogingsfoto’s” uit India.

China ziet in het -naar zijn mening bewuste- foutieve gebruik van beelden “een vaak door de buitenlandse media gebruikte tactiek om de reputatie van de Chinese regering met ongefundeerd materiaal te besmeuren”. Westerse politici die met al te gespierde kritiek op ’Tibet’ uitpakten, zoals de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, werden gewezen op hun “dubbele moraal”. “Hun (selectieve) verontwaardiging wordt opgespaard voor die gelegenheden waar het hun eigen belangen het best uitkomt”, schreef Nieuw China. Pelosi en co “spelen hun morele autoriteit om over mensenrechten te praten kwijt wanneer zij zich opwerpen tot verdedigers van brandstichters, plunderaars en moordenaars”.

Bron: De Standaard 24/03/2008

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: