Fitna: een scheet in een fles

17 04 2008

Zoals Tom Naegels (De Standaard) schrijft, was opluchting de teneur in de meeste commentaren over de ‘langverwachte’ en controversiële film van Geert Wilders over de islam. Opluchting en dédain, omdat de film weinig origineel is, noch qua gebruikt materiaal, noch qua visie. Maar toch is het vreemd: de film is eigenlijk erg schockerend en wreed: beledigingen en bedreigingen, een onthoofding,… je zou voor minder wel stellen dat er een boodschap van onheil uitgaat van de film, en van de fundamentalisten van de islam.

Waarom relatief weinig commotie? Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen dat we in onze beeldcultuur gewoon al veel gewend zijn. Dat speelt. Maar hoe propagandistisch anti-islamitisch de film ook is, we mogen ook niet verzanden in een foute politieke correctheid t.a.v. de islam, meent Naegels.

Saloua Berdai, coördinator bij het Antwerpse Minderhedencentrum, meent dat je van elke religie wel dergelijk filmpje zou kunnen samenstellen. In feite doet Wilders hetzelfde als de kleine groep extremisten die hij bekritiseert: vanalles uit de context rukken omdat het in zijn kraam past.

Hoogleraar islam Maurits Berger, verbonden aan de Universiteit van Leiden, denkt dat moslims niet zullen reageren, omdat de film slechts een aaneenschakeling van plaatjes is die ze al kénnen. Gewone moslims voelen zich gewoonweg niet aangesproken door de beelden van de terroristen in de film.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

18 04 2008
Jens L

Ik heb de film onlangs bekeken. Zo een film kan je inderdaad van elke religie maken aangezien elk ‘heilig boek’, van elke monotheïstische boekgodsdienst bepaalde tegenstrijdigheden bevat. In de ene vers wordt verdraagzaamheid tegenover atheïsten of anders gelovigen gepredikt, in de andere wordt de ultieme foltering tot de grootste deugd geprezen. In de heilige boeken staan zowel goede boodschappen, maar ook veel gruwelijkheden.
Voor mij heeft deze film geen belang. Ze toont 1 mogelijke zijde aan die eenders welke religie kan aannemen wanneer men selectief bepaalde verzen uit deze boeken gaat gebruiken om daden te verantwoorden. Gelukkig zijn er ook mensen met een goede inborst, die even selectief de positieve zaken uit deze boeken weten te halen.
Het nuttige van deze film ligt mijns inziens niet in de inhoud. Ze hoefde zelfs nooit te verschijnen. Het nut zit hem in de aankondiging ervan, waaruit is gebleken dat de huidige politiekers en de media vooral een stem geven aan de radicale moslims, en uit angst voor gewelddadige represailles hen een voorkeursbehandeling zouden geven. Dit gaat ten koste van de gematigde moslims, die vaak door degene die zo heftig op de film reageerden als afvalligen behandeld worden. Ik denk maar aan de Alevieten, een humanistische stroming binnen de Islam, die verketterd worden door net diegenen die met geweld en agressie reageerden op de aankondiging van de film.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: