Weigeren van mannelijke gynaecoloog niet meer mogelijk

14 03 2008

De Belgische Vereniging voor Gynaecologen probeert via een gedragscode paal en perk te stellen aan de discriminatie van mannelijke gynaecologen door moslimmannen, die weigeren hun vrouwen naar een mannelijke arts te sturen. Deze afdwingbare code is een hulpmiddel die het werken voor iedereen prettiger moet maken en de overbevraging van vrouwelijke gynaecologen moet tegengaan.

Intussen blijkt dat ook 60 procent van de gynaecologen het voorbije jaar een patiënt met genitale verminking in zijn praktijk kreeg. De artsen zijn meestal echter niet goed geïnformeerd over de ingrepen en complicaties betreffende deze verminkingen. Naast wettelijke en technische richtlijnen ontberen de artsen ook heldere ethische gedragsregels.

Vrouwenbesnijdenis is sinds 2001 bij wet verboden, maar er is een grote grijze zone wat het behandelen van de verminkte patiënten betreft. Er is dan ook minstens nood aan een standpunt van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie voor wat de behandeling van de slachtoffers betreft.

Beide kwesties illustreren dat in een cultureel gemengde samenleving, duidelijke afspraken nodig zijn waarin zowel de Belgische wet, de menselijke en beroepsethiek en het respect voor religie overeind blijven.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: