Gemengde identiteit

13 02 2008

De nakende toetreding van Turkije tot de Europese Unie, maar ook de behoefte naar meer inzicht in de moslimidentiteit van Turken, bracht de Koning Boudewijnstichting ertoe een onderzoek te voeren bij de Belgische (Vlaamse, Waalse en Brusselse) Turken.  Men ging verschillende criteria na: zowel politieke, sociaal-economische, religieuze en culturele elementen.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Belgische Turken zich gemengd definiëren en het Europese dan wel het Turkse aspect van hun identiteit meer op de voorgrond plaatsen, meestal naargelang hun status. Voorts blijkt dat er regionale verschillen zijn: er bestaan Vlaamse, Brusselse en Waalse Turken.
Daarnaast blijkt dat de Turken typische Belgen-gedrag vertonen, zoals de drang om een woning te bezitten – veel Turken bezitten overigens ook een woning in het thuisland – en minder dan sommige andere Turkse migranten (bv. Duitse Turken) actief deelnemen aan verkiezingen in het thuisland.

Bij de jongeren krijgen islamitische rituelen voornamelijk een symbolische en geseculariseerde invulling.  De godsdienst en etniciteit vormen wel degelijk een belangrijke bron voor de identiteitsbeleving, die eerder open te noemen is.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: