Euthanasie in veel rusthuizen taboe

13 02 2008

BRUSSEL – Slechts 15 procent van de ruim 700 rust- en verzorgingshuizen in Vlaanderen heeft een euthanasiebeleid. Van die groep van 92 tehuizen met een beleid weigeren zeven instellingen euthanasie aan wilsbekwame, terminale patiënten. Dat stond te lezen in De Morgen.

De cijfers werden verzameld in het onderzoek ‘Euthanasiebeleid in de Vlaamse ouderenvoorzieningen’ van het Centrum voor Biomedische Ethiek van de KU Leuven. ‘Het gaat vooral om christelijke rusthuizen’, zegt onderzoekster Joke Lemiengre.

Nog eens 46 van de 92 rusthuizen met een beleid weigeren euthanasie bij terminale patiënten die wilsonbekwaam zijn. Bij niet-terminale patiënten, waar ondraaglijk lijden moet worden aangetoond, weigeren 44 rusthuizen euthanasie toe te laten.

De vaststelling dat slechts 15 procent van de instellingen een euthanasiebeleid heeft, baart de onderzoekers zorgen. ‘Slechts 11 procent was ermee bezig, 35 procent had plannen’, zegt Lemiengre.

De enquête werd in 2006 verstuurd naar 737 Vlaamse rust- en verzorgingshuizen. Ruim 80 procent antwoordde. De euthanasiewet dateert van 2002. Ondertussen is het mogelijk dat meer rust- en verzorgingshuizen al een beleid hebben uitgewerkt.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: