Culturele gevoeligheid bij artsen

13 02 2008

Zowel artsen als gynaecologen moeten aandacht hebben voor eventuele etnische en culturele gevoeligheden van hun patiënten.  Naast taalproblemen is de culturele onwetendheid immers het grootste struikelblok in een goede relatie en behandeling van andersculturele patiënten.
Momenteel zijn er regelmatig incidenten tussen patiënten en artsen omdat onwetendheid en angst de boventoon voeren. Omgaan met diversiteit vraagt daarom in de eerste plaats een open houding van de arts, maar enige kennis over gangbare ideeën en gebruiken is ongetwijfeld mooi meegenomen.
Hoewel er tegenwoordig studiedagen worden ingericht om mensen voor te lichten, moet die culturele aandacht in feite reeds in de opleidingen geïntegreerd worden.  Veel ziekenhuizen kunnen dan wel rekenen op een interculturele bemiddelaar (die ingeschakeld wordt als tolk en voor conflictbemiddeling) maar dat is in de praktijk niet voor elke instelling haalbaar.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

15 02 2008
carlos merlevede

Ik begrijp de teneur van dit bericht niet helemaal.

In de pers heb ik inderdaad gelezen dat er regelmatig incidenten zijn bij bevallingen van moslimvrouwen. Meestal gaat dit om mensen die weigeren om door een mannelijke arts te worden te worden bijgestaan, en meestal, zo lees ik toch in de pers gaat dit om de echtgenote van een barende vrouw, die geen mannen in de verloskamer dulden, ook niet wanneer het leven van hun vrouw in gevaar is en er geen vrouwelijke artsen voor handen zijn. Ik kan ook begrijpen dat het voor die specifieke moslim een groot obleem kan zijn, maar die specifieke moslim weet ook dat hij in een land kwam wonen waar andere normen gelden, en dat dit land niet ingericht is naar de geplogenheden en godsdienstvoorschriften die in sommige moslimlanden gelden. In ons land wordt immers geen onderscheid gemaakt tussen de sekse van de dokters en hun patiënten. Ook hier hebben wij vrouwen die liever door een vrouwelijke arts behandeld worden, maar in tijden van nood moeten ook die vrouwen bevallen bijgestaan door een mannelijke arts. In ons land geldt de regel dat een patiënt in gevaar de best mogelijke behandeling moet krijgen, ongeacht of de levensreddende handelingen uitgevoerd worden door een man of door een vrouw.

Bovenstaand bericht pleit voor meer culturele aandacht in de opleiding, wat natuurlijk een goed pleidooi is, maar dat kan toch geen antwoord kan betekenen op sommige eisen die vanuit godsdienstige overwegingen door sommige immigranten gesteld worden. En hierbij denk ik niet alleen aan die problematische bevallingen, maar ook bvb aan vrouwenbesnijdenissen, die soms een regelrechte verminking zijn van de vrouw. Zullen wij, wanneer wij wanneer wij de hoogte gebracht zijn van “de eventuele etnische en culturele gevoelligheden van de patiënten” die ook maar uitvoeren uit respect voor de godsdienstige overtuiging van de aanvrager,

De komst van immigranten in onze contreien betekent inderdaad een culturele rijkdom door de verscheidenheid. En ik denk dat wij van migranten vooral niet moeten vragen om hun cultuur op te geven, maar hen net de kans moeten geven deze hier te koesteren, maar daarnaast moeten wij hen ook kennis laten maken met onze samenleving en moeten wij niet alle verwezenlijkingen die wij op het vlak van ontvoogding van de mens bereikt hebben niet weer gaan inperken onder invloed van mensen, die dikwijls zelf misleid werden door geestelijken die eerder macht dan zieleheil nastreefden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: