Joodse gemeenschap steeds vaker bestookt

14 01 2008

Het aantal anti-joodse incidenten neemt jaarlijks toe: van 30 geregistreerde incidenten in 2001 naar ruim het dubbel (66) in 2007. Door de incidenten worden veel joden meer achterdochtig. Begrijpelijk als je ook weet dat tot zeventig procent van de joden in België weleens het verwijt “vuile jood” krijgt toegeworpen. In buurland Frankrijk is het al zo ver dat sommige joden zich niet langer met uiterlijke symbolen in het publieke domein durven begeven. Maar wat zijn de oorzaken van het toenemende anti-semitisme?

Michael Freilich van het tijdschrift Joods Actueel meent dat het antisemitisme dat in de Oostbloklanden leeft, langzaamaan naar onze streken komt overgewaaid. Daarnaast worden ook de gebeurtenissen in het Midden-Oosten hen door sommige moslims aangewreven.

Sinds kort heeft de joodse gemeenschap een eigen website, waarop alle vijandige incidenten in ons land worden vermeld. Ze vinden het belangrijk om openlijk over de negatieve situatie te berichten en waakzaam te blijven, want de verontrustende trend moet minstens serieus genomen worden.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

19 01 2008
Pieter Hugo Pelgrims

De openlijke steun van de belgische joodse gemeente aan Israel wordt door vele belgen en nog meer leden uit de moslimgemeenschap niet geapprecieerd. Daardoor verwarren velen de strijd tegen het zionisme met die tegen de etnische joden alhoewel sommige van deze joden ook antizionist zijn en streven naar een menselijke houding van Israel. Antijoodse incidenten zijn niet alleen onrechtvaardig maar daarenboven volledig contraproductief : zij helpen de palestijnen er niet mee vooruit. Als men de palestijnen toch wil helpen kan men beter geen israelische producten kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: