Column Rik Vanwalleghem: Leve de pil

14 01 2008

In een van zijn tweewekelijkse columns in De Standaard, trekt Rik Vanwalleghem, directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen, van leer tegen de toenemende medicalisering van de samenleving.

Omdat zijn standpunt ter zake opvallende gelijkenissen vertoont met wat reeds vaker op Humanieuws werd aan de kaak gesteld, hieronder de volledige column.

Leve de pil

Voor wie nog mocht twijfelen aan de overmedicalisering van de Westerse samenleving, een korte bloemlezing:

Meer dan negen op tien studenten hebben tijdens de examens last van stress en oververmoeidheid. En maar liefst 80 procent van de studenten probeert die psychische ongemakken te verhelpen met medicijnen, zo blijkt uit een enquête van CM Midden-Vlaanderen (december 2007). In 2003 was dat nog maar 33 procent. Om de examenperiode door te komen grijpt de belaagde student naar vitaminepreparaten, pijnstillers, concentratieverhogende medicijnen, kalmeermiddelen of pepmiddelen, zoals Rilatine of Captagon. Het merendeel van de blokmiddeltjes (55%) wordt aangereikt door de ouders. Amfetamines worden vooral via alternatieve circuits – discotheken, internet – betrokken.

Les 1: We denken steeds meer dat het zonder kunstmatige middelen niet meer kan. Ook en vooral in de wielersport is dit het geval.

Steeds meer studenten blijven na hun studietijd ‘plakken’ aan het gebruik van dergelijke stimulantia. ‘Ik ben nu 35 en ik neem Captagon sinds mijn 18 jaar’, zegt een financieel analist in De Standaard van 29 mei 2007. ‘Vroeger gebruikte ik alleen tijdens examenperiodes, nu gebeurt dat veel frequenter. Gezond is het niet, ik zou er willen mee stoppen. Maar door alert te blijven kan ik voor de klant geregeld honderdduizenden euro winst boeken. Op zo’n moment plaats ik de gezondheid op de tweede plaats.’

Les 2: Voor het geld moet alles wijken, ook de gezondheid. Ook doperende topsporters denken aan de roem van morgen, niet aan de aftakeling van later.

Onlangs kon een Bekende Vlaming op televisie schaamteloos en ongestraft pochen dat ‘ook hij in zijn studententijd aan de pep had gezeten.’ Onlangs bekende een dokter me tijdens een receptie hetzelfde. ‘Voor ons was het natuurlijk geen kunst om aan het gerief te geraken.’ Het gezelschap knikte samenzweerderig. Het is bon ton geworden om op te scheppen over je pep-studententijd.

Les 3: Niemand denkt er aan de BV of de dokter zijn diploma en afgeleide status af te pakken, nochtans behaald met ongeoorloofde middelen. Een topsporter die dopinggebruik erkent, is zijn overwinningen of medailles kwijt en wordt publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Steeds meer kinderen worden gemedicaliseerd, staat in de krant van 11 augustus 2007. Tegenwoordig zou twintig procent van de kinderen een psychiatrische aandoening hebben. Modediagnoses zoals ADHD zijn schering en inslag. Maar voor al die buitensporigheden bestaan pillen. Want wie uit de band springt, zich te ver verwijdert van de middelmaat, heeft medicatie nodig. In het algemeen moet alles en iedereen aan de norm beantwoorden, daarbij geholpen door een zwellend leger psychofarmaca: antidepressiva, kalmeermiddelen, slaapmiddelen.

Les 4: De moderne mens wordt dank zij de farmaceutische industrie steeds meer maakbaar. Ook een topsportcarrière is zonder medische spitstechnologie haast niet meer haalbaar.

Bij dokters wordt steeds meer burn-out en depressie vastgesteld. Dit leidt tot een toegenomen gebruik van alcohol en kalmeermiddelen. (december 2007). Steeds meer mensen nemen slaapmiddelen, al is bekend dat dit op termijn de slaapproblemen niet oplost (onderzoek ziekenfonds De Voorzorg in augustus 2007).

Les 5: Voor ieder (sport)probleem is er een instant-oplossing, die dikwijls de vorm aanneemt van een pil.

Slotles: De dopingproblematiek in de topsport is het topje van een maatschappelijke ijsberg.

(bron: De Standaard, 12-22-2007)

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: