80 procent van mensen wil thuis sterven

14 01 2008

Patiënten worden in hun laatste levensmaanden nog veel te veel heen en weer gesleept. Maar een kwart van de mensen sterft thuis, terwijl 80 procent in een thuisomgeving wil sterven. Dat staat te lezen in het boek Het sterfbed in België, een verslag van onderzoek door de groep Zorg voor het Levenseinde van de VUB, samen met het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid en de Huisartsenpeilpraktijken.

Een op de tien patiënten sterft op een palliatieve zorgeenheid. Vier op de tien krijgen enige vorm van palliatieve begeleiding. Dat is vrij hoog. ‘Maar helaas gebeurt dit nog altijd veel te laat’, zegt professor Wim Distelmans (VUB). Palliatieve zorg wordt in België nog verkeerd bekeken. Er wordt enkel een beroep op gedaan als het einde vlakbij is. Palliatieve zorg gaat volgens Distelmans over het ondersteunen van mensen met een ongeneeslijke aandoening, ook als de dood nog ver weg is.

Voorts stellen de onderzoekers dat artsen vaker raad moeten vragen aan specialisten in de stervensbegeleiding. ‘De gemiddelde arts heeft per jaar maar vijf overlijdens in zijn praktijk. Dat is te weinig om ervaren te zijn.’ Bovendien blijft de zorg rond het levenseinde nog al te vaak beperkt tot zuiver lichamelijke zorg. Aan psychosociale en spirituele zorg hebben de meeste instellingen nog altijd een broertje dood.

Tenslotte suggereren de onderzoeksresultaten ook dat hogergeschoolden vaak een iets betere zorg kunnen afdwingen dan lagergeschoolden.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: