Nationale raad levensbeschouwingen

13 12 2007

 

De WCRP (World Conference on Religions and Peace, opgericht in 1970 in Kyoto en met afdelingen in ruim 30 landen) wil in België een nationale raad van religieuze leiders oprichten. Vertegenwoordigers van het christendom, boeddhisme, hindoeïsme, jodendom, islam en sikhisme in ons land worden in dit licht regelmatig geraadpleegd.

De WCRP wil met de raad overigens niet enkel een nationaal instrument voor de interlevensbeschouwelijke dialoog aanleveren, want de raad moet tevens een brugfunctie vervullen tussen de autoriteiten en godsdiensten. Deze tweede doelstelling geeft minstens te denken. Wat zal bijvoorbeeld de impact zijn op het principe van scheiding tussen kerk en staat?

Advertenties

Acties

Informatie

One response

14 12 2007
Karel van Kouteren

Inderdaad, zoals zo vaak wordt de vrijzinnigheid als “collega-“levensbeschouwing niet gekend.
Men kan discussiëren of vrijzinnigheid/humanisme nu wel of niet een religie is. Maar als je teruggaat naar de essentie van religie : het diepgaand bij elkaar brengen van mensen, en een intense verbondenheid van de mens met al wat rond ons is, dan mag het voor mijn part een religie genoemd wordt.
Als er een raad komt, vind ik dat we maar moeten maken dat de vrijzinnigheid daarin wordt vertegenwoordigd. Dit is een zaak van elementair respect.

Karel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: