De media en polarisering Vlaanderen en Wallonië

13 12 2007

In zijn artikel ‘Veel dank aan het grootkapitaal’ wijst Geert Buelens op de verantwoordelijkheid van de media voor het vergroten van de verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. “Terwijl we in praktijk nog altijd in de federale ruimte België leven, spreken VRT en RTBF alleen nog maar voor de eigen, als homogeen voorgestelde gemeenschap”. Dat de berichtgeving over de formatie op beide zenders volstrekt verschilt wordt normaal bevonden. ‘Je bent nu eenmaal kind van je cultuur’, stelt Freek Braeckman. Volgens Goedele Wachters leven er andere dingen in Vlaanderen dan in Franstalig België. “En dat laatste mag dan al het geval zijn, door de structurele uitvergroting van die verschillen maken de media ze alleen maar groter. En intussen blijft Brussel liggen waar het ligt en worden de problemen niet kleiner. Wie de democratie beweert te dienen, zou zich daarnaar mogen gedragen: ophouden met polariserende internetfora en onrepresentatieve peilingen, ophouden met het nakauwen van clichés en met insinuerende vragen”.

 Bron: De Morgen 21/11/2007


Acties

Informatie

One response

30 12 2007
eva

Wie graag wat meer wil weten over de groeiende kloof tussen Vlaanderen en Wallonië, kom dan zeker naar de volgende (gratis!) activiteit:

Een andere blik op Wallonië

Wie?
De Vlaamse journalist en auteur Pascal Verbeken vertelt over de ontdekkingstocht die hij ondernam in ons verste binnenland. Een indringende analyse van de Waalse samenleving die rijk Vlaanderen herinnert aan een schamel verleden. Een veelzijdige schets van onze zuiderburen, een andere blik op Wallonië.

Verbeken (Gent, 1965) is sinds 1999 redacteur bij het weekblad ‘Humo’ en auteur van het boek ‘Arm Wallonië, een reis door het beloofde land’.

Waarom?
Kom uit je kot en denk voor jezelf.

Waar & Wanneer?
Het Vrijzinnig Huis (Markt Geraardsbergen, ingang via Manneken-Pis Museum) op vrijdag 1 februari vanaf 20 uur.

Volledig gratis. Met Waalse streekbieren.
Kom zeker een kijkje nemen!

Een organisatie van…
‘Zone 054’, de gloednieuwe Geraardsbergse afdeling van het August Vermeylenfonds. Vrijzinnig, sociaal en eigenzinnig. Tussen pot en pint kweken we een open geest.

Meer info: zone054@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: