Rik Pinxten presenteert De strepen van de zebra

31 08 2007

De strepen van de zebra. Naar een strijdbaar vrijzinnig humanisme.

De strepen van de zebraProf. dr. Rik Pinxten presenteert op zondag 7 oktober tijdens Het Andere Boek zijn nieuwste werk, De strepen van de zebra. Het boek ligt nu in de rekken. De presentatie op 7 oktober start om 13 uur in het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14, Antwerpen. Vlaams minister van Gelijke Kansen en Sociale Economie Kathleen Van Brempt zal hem er interviewen. Na afloop is een signeersessie voorzien.

Toen Europa destijds bijna ten onder ging aan de godsdienstoorlogen formuleerden de verlichtingsdenkers het universele project van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid, hierbij gesteund door een onwrikbaar geloof in de kracht van de rede.

Volgens Rik Pinxten was en is dat grote humanistische project waardevol. Meer nog. Het is zó belangrijk dat elke humanist zich moet durven afvragen of de strategieën van toen ook vandaag nog voldoen. We leven immers in een periode van diepe transitie: de dominantie van religie maakt plaats voor secularisering, de samenleving wordt meer divers en de almacht van het Westen krimpt zienderogen. Voor de vrijzinnig humanist van de 21ste eeuw is de hamvraag dan ook: hoe leren we omgaan met interculturaliteit? Die zelfbevraging kan geen probleem zijn: kritiek en twijfel waren immers altijd al de vrijzinnige instrumenten bij uitstek.

Pinxten houdt een dwingend pleidooi voor eenheid in verscheidenheid. We moeten leren de mens te zien als een zebra: met zeer grote gelijkenissen, maar met even belangrijke kleine verschillen.

Flaptekst
De strepen van de zebra. Naar een strijdbaar vrijzinnig humanisme.

‘De strepen van de zebra’ vormen een metafoor in beeld voor de menselijke conditie. De mensheid is één en ze is tegelijk zeer divers. De eenheid, zoals bij de zebra, zit in de genetische structuur en de algemene verschijningsvorm. Het verschil, dat wezenlijk is en aangevoeld wordt door individu en groep als het belangrijkste, zit in de kleine zaken.

De filosofie van de Verlichting probeerde voor het Europa dat bijna ten onder ging aan godsdienstoorlogen, een universeel voorstel te formuleren: prioriteit van de rede, scheiding tussen politiek en religie, vrijheid-gelijkheid-solidariteit. In dit boek onderzoek ik die boodschap, die tegenwoordig al te gemakkelijk wordt afgedaan als passé. Ik formuleer kritiek op degenen die een verstarde invulling aanhangen, maar evenzeer de tegenstanders die een vaag of uitgesproken religieus fundamentalisme voorstaan. Ik geef een aanzet van een ‘actualisering’ van het Verlichtingsideaal, omdat dit de enige haalbare en heilzame oplossing is om duurzaam en relatief vredevol samen te leven in de post-industriële en cultureel/religieus gemengde maatschappij die Europa nu is. We moeten leren de mens als een zebra te zien: met zeer grote gelijkenissen tussen mensen, maar met even belangrijke kleinere verschillen.

Samenleven is niet gediend met een model waarin alle zebra’s als klonen van die ene moederversie worden gemaakt, zoals de fundamentalisten allerhande voorhouden. De vraag is wel hoe we leren omgaan met interculturaliteit: wat met een zebra met Mondriaanmotief? Wat met de volkomen zwarte of witte zebra? Vrijzinnige humanisten hebben alles in huis om hier zinvolle en leefbare voorstellen te doen: eenheid in de verscheidenheid.

Daartoe moeten zij echter ook weg groeien uit oude kleren zoals het Franse laïcisme of de Nederlandse protestantse scheldcultuur (beide gedateerde vormen van het oude vrijheidsbegrip van enkele eeuwen geleden). Dat groeiproces is niet eenvoudig: het is genuanceerd, afgewogen, geëngageerd en met oog voor de veranderde (gemengde ) context waarin we nu leven. Dit boek wil op het voorgestelde project van een interculturaliserend vrijzinnig humanisme afgerekend worden.

Rik Pinxten (1947) is voorzitter van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging van Vlaanderen, en hoogleraar antropologie en religiestudies aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde onder meer Culturen sterven langzaam, Goddelijke fantasie en De culturele eeuw.

De strepen van de zebra komt uit bij Houtekiet. De winkelprijs bedraagt € 19,95.

Advertenties

Acties

Informatie

4 responses

31 08 2007
Rik Pinxten presenteert De strepen van de zebra « HVV Flash

[…] dr. Rik Pinxten presenteert op zondag 7 oktober tijdens Het Andere Boek zijn nieuwste werk, De strepen van de zebra. Het boekligt nu in de rekken. De presentatie op 7 oktober start om 13 uur in het […]

31 08 2007
Korting op De strepen van de zebra « HVV Flash

[…] Korting op De strepen van de zebra De strepen van de zebra. Naar een strijdbaar vrijzinnig humanisme. Zo heet het nieuwste boek van Rik Pinxten, voorzitter van HVV. Klik hier voor de flaptekst. […]

7 11 2007
François Braham

Mijn reactie, na lezing van het boek van onze voorzitter, is te vinden op vsop24 onder
de rubrieken: DE STREPEN VAN DE ZEBRA en VRIJ ONDERZOEK (16.10.07)

22 05 2008
Josée Necken

Eindelijk tijd gevonden om het boek volledig uit te lezen. Moge het in HVV-kringen en ook zover mogelijk daarbuiten voldoende echo krijgen, opdat vele ideeën en wegwijzers erin vervat een aanzet zouden geven tot een vernieuwde, verbrede en versterkte vrij- en “ver”-denkende humanistische beweging…Een beweging met een sterk accent op mondiaal sociaal en ecologisch engagement.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: