Test-Aankoop wil onafhankelijk onderzoek naar antidepressiva

14 08 2007

Tussen 1996 en 2006 steeg het aantal patiënten dat geneesmiddelen tegen depressie kreeg voorgeschreven van 390.000 tot 860.000. Dat is meer dan een verdubbeling. Volgens Test-Aankoop zijn er dan ook indicaties dat er wellicht te snel naar medicatie wordt gegrepen: antidepressiva worden ook ingezet voor andere aandoeningen zoals angststoornissen, fobieën en zelfs klachten tegen chronische pijn. In sommige bejaardenhuizen slikt 75 procent van de bewoners antidepressiva.

Om echt doeltreffend te zijn, moeten antidepressiva minstens een half jaar worden genomen, maar 65 procent beëindigt de behandeling vóór de vijfde maand. Test-Aankoop vraagt zich dan ook af of de geneesmiddelen echt noodzakelijk waren. Bovendien zijn er volgens de consumentenorganisatie nog veel vragen over de werking, de efficiëntie en de neveneffecten van antidepressiva.

Echt onafhankelijk onderzoek is méér dan noodzakelijk. Van de op geld beluste wolven van de farma-industrie valt immers geen heil te verwachten. Dat werd ook door HVV benadrukt in haar campagne Gezonde samenleving, gezonde mensen.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

14 02 2008
BINST SIMONNE

Indien er zoveel antidrepressiva voorgeschreven worden moet men zich eerst de vraag stellen waarom. Waarschijnlijk ligt dit voor een groot deel aan onze maatschappij waarbij men meer en meer van de mensen verwacht. De druk op de werkvloer wordt steeds maar groter en de media speelt hier een grote rol in. Men moet vooral jong zijn, er goed uitzien en vooral niet te dik. Er spelen ook nog andere factoren mee zoals de eenzaamheid want er zijn enorm veel singles die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: