Misdaadverslaggeving steeds sensationeler?

14 08 2007

In haar doctoraalscriptie Trieste vedetten? Assisenverslaggeving in Vlaamse kranten onderzocht Rozane De Cock of misdaadverslaggeving door de jaren heen sensationeler is geworden. Voor de periode van 1919 tot en met 1999 bestudeerde ze per elke twintig jaar vijf van de gemiddeld vijfentwintig assisenprocessen die elk jaar plaatsvonden in Vlaanderen. Dit leverde 578 geanalyseerde krantenartikels op. Volgende zaken kwamen onder andere aan het licht:

Hoewel er sprake is van meer foto’s, grotere titels en meer kleur dan in 1919 wordt er nu niet meer aandacht aan assisenprocessen besteed dan vroeger. Het grootste aantal assisenverslagen werd in 1959 gepubliceerd, dit had alles te maken met de persconcentratie die in België pas echt van start ging na WO II. “Ook de introductie van televisie en het verdwijnen van de zondagsedities van dagbladen, waardoor kranten op zoek moesten naar een nieuwe manier van communiceren om de aandacht te trekken van het publiek, verklaren de hausse in de jaren vijftig” aldus De Cock.

Ook op inhoudelijk vlak is de toon van de berichtgeving niet intentioneler geworden. “De tijd van echt scherpe assisenverslaggeving is voorbij. Kranten hebben meer begrip voor de situatie van de beschuldigde en reflecteren vaker over de beweegredenen van misdaad. In de oudste assisenverslagen is daar geen plaats voor”. Verder ontdekte De Cock dat er sinds 1979 geen stijging is in het weergeven van bloederige details over een misdaad, een trend die zich wel voordeed vanaf 1919.

Het aandeel foto’s van slachtoffers nam in de loop der jaren af, om in 1999 zelfs bijna helemaal te verdwijnen. In plaats hiervan duiken er steeds meer foto’s van beschuldigden op.

Opmerkelijk was ook dat artikels over vrouwelijke beschuldigden grotere titels en meer foto’s krijgen dan wanneer het gaat om een mannelijke beschuldigde. Het omgekeerde zien we bij mannelijke slachtoffers, zij krijgen meer aandacht dan vrouwelijke slachtoffers. Dit is omdat deze situaties minder voorkomen.

De Cock rond haar onderzoek af met het besluit dat kranten niet aan sensationelere berichtgeving doen over assisenprocessen. Dit betekent niet dat we kunnen stellen dat kranten in het algemeen niet sensationeler geworden zijn. Studies naar gekozen thema’s, de plaatsing van artikels, de hoeveelheid tekst per artikel afhankelijk van het onderwerp, nieuwe thema’s, … bieden hierover meer inzicht.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: