Manipulatie door schoolboeken

14 08 2007

Dat onderwijs een ontzettend belangrijke sleutel is tot het aanwakkeren van vaderlandsliefde en nationalisme heeft niemand minder dan president Vladimir Poetin maar al te goed in de gaten.

Om de ‘soevereine democratie’, m.a.w. zijn autoritaire regeerstijl te promoten heeft hij een schoolboek uitgegeven waarin Stalin ‘in ere’ wordt hersteld. Volgens het schoolboek was Stalin de succesvolste Sovjetleider ooit en moet hij de waardering en het respect krijgen die hem toekomen. “Het boek ontkent de goelagwerkkampen niet, evenmin als de massale stalinistische zuiveringen, maar die hadden plaats in een zeer specifieke tijdsperiode en waar nodig om de Sovjet-Unie groot te maken”.

We lezen in de tekst ook dat de val van de Sovjet-Unie de grootste geopolitieke catastrofe van de 20Ste eeuw was en dat de VS van plan zijn om een wereldimperium uit te bouwen en Rusland te isoleren. Russen moeten trots zijn Rus te zijn, aan de toekomst van het vaderland meewerken en niet onder de indruk zijn van de vijanden. Het boek verscheen kort nadat Poetin meer dan tienduizend jongeren is gaan bezoeken en toespreken.

In Israël zien we het omgekeerde gebeuren. De eenzijdige Israëlische visie op de geschiedenis wordt er doorbroken. Onlangs gaf minister van Onderwijs Yuli Tamir namelijk haar zege aan een nieuw schoolboek waarin te lezen staat dat de Arabieren de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog als ‘al nakba’ (catastrofe) bestempelen. “Voor het eerst wordt in een schoolboek toegegeven dat sommige Arabische burgers (in 1948) uit hun huizen werden verdreven en dat ze vluchtelingen waren geworden nadat hun dorpen tijdens en na de oorlog werden vernietigd.

Bovendien staat er te lezen dat veel Arabische gronden gewoon werden aangeslagen”. Dit stond nog nooit eerder in een Israëlisch boek. De bedoeling is om het vanaf volgend schooljaar op Arabische scholen in Israël te gebruiken, maar of dat ook effectief zal doorgaan is nog maar de vraag. Er is vanuit conservatieve hoek veel tegenstand. Zij bestempelen het boek als antizionistisch. “De extreem rechtse leider Avigdor Lieberman van de partij Yisrael Beiteinu had het over politiek masochisme en defaitisme van de Israëlische linkerzijde, die voortdurend verontschuldigingen zoekt, terwijl wij toen alleen maar gedaan hebben wat we moesten doen”.

Bronnen: De Morgen 01/08/2007, De Morgen 24/07/2007

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

14 08 2007
hermanb

En de schoolboeken van de Palestijnse kinderen? Daar is zeker geen manipulatie en brainwashing te bespeuren?

15 08 2007
Raats Willy

Beïnvloeding van kinderen zowel als volwassenen door boeken en andere middelen is een fenomeen van alle tijden en maatschappijen.
Het is de onvermijdelijke achterkant van het recht op vrije meningsuiting.
Hetzelfde geldt voor vervalsing van geschiedenis. Denk bijvoorbeeld maar aan de Slag der Gulden Sporen die nog steeds gebruikt wordt als symbool voor de jaarlijkse Vlaamse feestdag, terwijl nu algemeen bekend is dat de voornaamste aanleiding daarvan andere dan Vlaamse belangen diende en de overwinning een zuivere toevalstreffer was.

15 08 2007
Wieland Volkaert

Dat de Slag der Gulden Sporen de aanleiding vormt tot de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap is iets waar we ons helemaal niet om hoeven te schamen. Dat het relaas in het boek van Conscience (in de geest van de historische romans van die tijd) sterk geromantiseerd is is een waarheid als een koe, maar dat is nog geen reden om het belang van deze veldslag onder de mat te schuiven. Naar aanleiding van de 700ste verjaardag van de slag verscheen in Nederland een wetenschappelijke historische studie, die aantoonde dat het feit dat een hoofdzakelijk uit voetvolk bestaand leger de cavalerie van de Franse adel had verslagen, een schokgolf veroorzaakte tot ver buiten het graafschap van Vlaanderen, en op heel wat plaatsen in Europa leidde tot hervormingen, waarbij de positie van de steden, en de positei van de ambachtslieden binnen die steden, versterkt werd. Anders gezegd, naar de normen van die tijd inspireerde de Slag der Gulden Sporen de evolutie in de richting van meer demokratie. Er zijn lelijker aanleidingen voor een nationale feestdag te bedenken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: