Geen zendtijd voor Darwin

14 08 2007

De Evangelische omroep (EO), een Nederlandse overheidszender, zendt al jaren natuurdocumentaires uit van de BBC. Gerdien De Jong – Universitair hoofddocent evolutiebiologie aan de Universiteit Utrecht – kwam er achter dat er in deze reportages zwaar geknipt en bijgeschaafd wordt. Zo ook in de bejubelde serie “The life of mammals” van David Attenborough. Elke verwijzing naar miljoenen jaren, afstamming of wat ook maar naar evolutie verwijst, werd systematisch verwijderd.

(Filmpjes via Om ter saaist)

De EO geeft toe al jaren BBC-documentaires aan te passen, maar ziet daar geen enkel probleem in. “Bij de achterban van de EO is onomstreden dat God de mens heeft geschapen en als dat bijvoorbeeld in een documentaire over de mensapen niet wordt bevestigd, zal de omroep ingrijpen”.

De BBC is op de hoogte van de ‘aanpassingen’, maar wil zich niet mengen in de discussie. “Wanneer onze documentaires door andere zenders worden aangekocht, wordt toelating verleend om minimale aanpassingen te doen (…) Zenders moeten onze films soms inkorten of tijd vrijmaken voor reclameonderbrekingen. Als we onze reeksen willen verkopen, moeten we daar flexibel in zijn.” Ook ten opzichte van inhoudelijke wijzingen blijft de BBC flexibel, al lijkt het meer op onverschilligheid.

Verder is de EO de enige Nederlandse omroep die BBC-natuurdocumentaires uitzendt. Dit betekent dat Nederlandse kijkers die in natuur geïnteresseerd zijn nooit iets over evolutie te horen krijgen. Bovendien werd in Nederland de evolutieleer pas in 1994 onderdeel van de eindtermen en vormt schepping nog altijd onderdeel van het biologieonderwijs. Geïnteresseerden worden dus heel wat middelen ontnomen om met een kritisch oog naar de uitzendingen te kijken.

De Jong noemt het een kwalijke zaak. “De EO is niet verplicht om de serie van Attenborough uit te zenden, maar als hij daartoe besluit, moet hij die in haar geheel laten zien (…) Niet uitzenden zou in elk geval netter zijn dan deze te censureren”.

Bronnen: De Standaard 30/07/2007, De Morgen 31/07/2007, Evolutie.blog.com

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: