21 juli: een feestdag voor iedereen?

14 08 2007

Ook in de pluralistische 21ste eeuw nemen vele lokale gemeentebesturen het Te Deum van de Rooms-katholieke Kerk op in hun officieel feestprogramma. Nochtans schenden ze hiermee het neutraliteitsbeginsel dat aan de basis ligt van de relatieve scheiding tussen Kerk en Staat die in België van toepassing is.

Björn Siffer, gemeenteraadslid in Mechelen, zal voorstellen om in 2008 een pluralistische ceremonie te organiseren. Hierin zouden alle vertegenwoordigers van diverse levensbeschouwingen aan bod komen om te praten over goed samenleven in de gemeente. En dus niet meer over “God en Koning”.

Advertenties

Acties

Informatie

4 responses

14 08 2007
Olivier DJ

En kan hij de Brabançonne zingen tenminste?

14 08 2007
Vaningelgem Jamie

Als Unionist en vrijzinnige atheïst moet ik je gelijk geven.
Maar we moeten ook het Koningshuis hun waarden laten houden.

15 08 2007
Wieland Volkaert

Op zich is dat inderdaad een verbetering, maar voor mij mag gerust bij wijze van besparing het hele “officiële” programma gewoon afgeschaft worden. De eedaflegging van een buitenlandse prins – uiteraard met een godsdienstige ceremonie – als consolidatie van de machtsgreep van de pro-Franse separatisten (van 1830), is voor mijn part hoe dan ook geen reden om te vieren… Dat de Belgische grondwet voor zijn tijd erg demokratisch was kan best wezen, maar als het echt om de demokratie te doen was had men beter samengewerkt met de progressieven in het Noorden, in plaats van de (eindelijk) verenigde Nederlanden kapot te maken, omdat dit botste met de Franse belangen.

31 08 2007
Steven

ik kan het standpunt van Bjorn Siffer bijtreden. door dit jaarlijkse Te Deum wordt de idee versterkt dat het katholicicme in België de staatsgodsienst is. Dat een aanzienlijk deel van de bevolking “andersdenkend” is komt dan ook niet in beeld, meer nog, er wordt gewoon aan voorbijgegaan. Dat gezagdragers, voornamelijk van vrijzinnige signatuur zich hiertoe lenen, heeft uiteraard met hun functie te maken.
Toch zou het van enige fijnzinnigheid getuigen dat de vertegenwoordigers van de andere overtuigingen niet enkel als decorstuk aanwezig zijn op het jaarlijkse Te Deum, maar dat alle overtuigingen evenwaardig behandeld worden, net zoals de grondwet stelt dat alle Belgen gelijk zijn voor de wet.
En als het echt niet anders kan dan moeten we maar eens ernstig denken aan een “kirchensteuer” naar Oostenrijks model : je kiest zelf aan welke overtuiging je belastingsgeld besteed wordt. Het resultaat daarvan laat zich makkelijk raden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: