Omgaan met informatie (juli 2007)

13 08 2007

Europa: land van de pornografie of Bible Belt?

De Europese Commissie wist met haar stunt Lovers wil love this heel wat aandacht te trekken. Dit promofilmpje dat op de site van de Europese Unie en op YouTube te bekijken is, bevat een compilatie van seksscènes uit 18 Europese topfilms. We zien wippende hetero- en homokoppels, rammelende glazen op de kast, piepende bedden en veelvuldig gekreun begeleiden de beelden. De spot eindigt met de dubbelzinnige onliner ‘Let’s come together’.

De reacties op het filmpje zijn zachtjes gezegd verdeeld. Sommigen noemen het goedkoop en stijlloos, en vergelijken het met een bejaard familielid dat perse cool wil doen. Anderen vinden er niets controversieels aan en zijn niet opgezet met de bijna religieuze aanvallen. De vice-president van de commissie wijst er op dat alle reacties op YouTube positief zijn en dat het belangrijk is dat de Commissie alle mogelijke middelen gebruikt om met de Europese burgers te communiceren.

Bron: De Morgen 04/07/2007

Klungelige journalistiek

In Nederland deed een journalist zich voor als de eigenaar van een ‘babyfabriek’ om zo te illustreren dat je in geen tijd een mediahype kunt creëren. Hetero- of homoseksuele koppels die zelf geen kinderen kunnen krijgen of geen tijd hebben om zwanger tijd zijn, konden via zijn bedrijf een beroep doen op goedkope draagmoeders in Kameroen. Zaad- en eicellen konden geleverd worden tegen 50.000 à 70.000 euro. De mainstream Nederlandse media trapten er in en verbouwereerde reacties lieten niet lang op zich wachten. Deze stunt toont nog maar eens aan dat heel wat media hun werk (waaronder bronnenonderzoek) niet naar behoren doen.

Bron: De Morgen 30/06/07

Neen aan Paris Hilton?

“I am done with the Paris Hilton-story!” reageerde nieuwsanker Mika Brzezinski van de zender MSNBC verbolgen toen bleek dat de vrijlating eerder in de uitzending was gezet dan items over Irak en het Witte Huis. In haar woedeaanval probeerde zo ook nog het script te verbranden. Ook andere media sloten zich hierop aan bij de Parismoeheid. MSNBC kreeg aandacht door het hele gebeuren, veel aandacht. Velen vermoeden dan ook opgezet spel.

Hoe het ook zij, die overdreven aandacht voor bekenheden is iets om over na te denken. Ook bij ons domineerde Paris Hilton de media. “Een dag van Paris Hilton in de gevangenis is voor de media belangrijker dan 3.000 doden in Congo of Irak. (…) We hebben het vaak niet eens in de gaten, maar onze onderwerpen worden voor een groot deel bepaald door de Angelsaksische pers”, legt massapsycholoog en mediadeskundige Jaap van Ginniken uit.

Bron: De Morgen 30/06/2007

Bereik kranten stijgt dankzij internet

Vlaamse kranten bereiken gemiddeld 9 procent meer lezers als men hun websites meetelt. De Standaard bijvoorbeeld komt aan bijna 25 procent lezers meer. Voor Het Nieuwsblad / De Gentenaar, Het Laatste Nieuws en De Morgen ligt dit tot 18 à 19 procent hoger dan het lezersbereik van de papieren krant. Voor De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg is de stijging minder uitgesproken. Bij De Tijd is het verschil het grootst: maar liefst 59 procent.

Hoe dit toekomstige berichtgeving zal beïnvloeden is nog afwachten. Zal men beide media meer naar elkaar toe laten groeien? Of juist steeds meer de digitale, snelle, maar vaak ook oppervlakkige berichtgeving laten domineren?

Bron: De Standaard 15/06/2007


Journalistiek onfatsoen of politieke lompigheid?

Op 13 juni 2007 publiceerde De Standaard een handgeschreven briefje van Frey Van den Bossche waaruit bleek dat ze zich zelf niet klaar voelde voor het fractieleiderschap van de SP.A in de Kamer. Mocht de krant deze nota bekendmaken? De Gentse politica vond het ‘onfatsoenlijke journalistiek’. Volgens De Standaard was publicatie belangrijk omdat het de persoonlijke twijfel van de politica aantoont en een bijzonder licht werpt op de besluitvorming en communicatie in de sp.a-top op dit moment.

Het papiertje werd op rechtmatige wijze verkregen, het lag onbeheerd op een plaats waar een persconferentie werd gehouden. “Dit geval is vergelijkbaar met andere incidenten, waarbij gsm’s of microfoons bleven opstaan, waarbij documenten werden achtergelaten in taxi’s of dossiers op straat werden gezet voor de huisvuilophaling. Denk ook aan de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen toen prikmicrofoons de consternatie bij Filip Dewinter (Vlaams Belang) oppikten. Vindt iemand dat die informatie niet had mogen worden uitgezonden of niet relevant was? Of gelden er verschillende normen naar gelang de betrokken politicus?” Pol Deltour heeft het dan ook liever over politieke lompigheid.

Bron: De Standaard 14/06/2007

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: