Laïciteit als opstap naar vrijheid en veiligheid

13 08 2007

In een gedenkwaardige toespraak riep Chirac op tot een elan tegen de onverdraagzaamheid

Chirac verdedigde ook vurig de ‘laïciteit’ – met name het omstreden verbod op het etaleren van religieuze kenmerken in de scholen.

Chirac verwijst naar het verband met de strijd tussen de gewetensvrijheid en de tolerantie. Hij vindt dat broederlijk Frankrijk een verwezenlijking is om trots op te zijn, en iets waar mensen dagelijks voor moeten kiezen: de keuze om samen te leven, met eerbied voor verschillen.

Volgens Chirac laat laïciteit iedereen toe in alle veiligheid en vrijheid te leven en zijn godsdienst te beoefenen. Discriminatie, antisemitisme, het racisme, racisme moet gestopt worden, want ze maken uiteindelijk iedereen tot slachtoffer.

Ommekeer

“Er is een ommekeer in het laïciteitsdiscours”, stelt HVV-directeur Luc Desmedt vast. “Van een inclusiviteitsdenken naar een discours dat uitmondt in exclusie! Chirac beroept zich op een historische context gekenmerkt door een zoeken naar inclusiviteit, om in een hedendaagse context een maatregel te legitimeren die uitloopt op exclusie, exact het tegendeel van wat in de oorspronkelijke context werd beoogd.” Die oorspronkelijke context is die van godsdienstoorlogen en kerkelijke dominantie.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: