Jong VLD wil kerkbelasting

13 08 2007

Open VLD heeft onverwacht de invoering van een ‘Kirchensteuer’ in het programma opgenomen, op basis van een resolutie van Jong VLD. ‘Kirchensteuer’ is een belasting in Duitsland, betaald door mensen die zich tot een (erkende) godsdienst bekennen. Zodoende zouden burgers zelf in handen hebben waar de gemeenschap geld aan uitgeeft.

De partij noemt de kwestie echter zeker geen breekpunt, er zijn andere prioriteiten.

In België is de situatie anders: alle erkende godsdiensten worden gesubsidieerd door de overheid. De VLD denkt dat er voldoende motivatie leeft bij de Belgen om uit zichzelf een extra bijdrage te doen.

De federale overheid betaalt inderdaad voor de levensbeschouwelijke gemeenschap: vorig jaar ruim 80 miljoen euro, het geld ging in dalende volgorde van bedragen naar de katholieken, protestanten, orthodoxen, joden, anglicanen en moslims. Het totale bedrag is de laatste jaren echter niet sterk gestegen of gedaald, wat wel kan veranderen met de toekomstige benoeming van een reeks imams.

HVV betwijfelt echter of een Kirchensteuer zou werken, omdat Belgen altijd al klagen over bijkomende belastingsdruk en bijdragen en omdat mensen vaak ook niet beseffen welke dienstverleningen vanuit de diverse gemeenschappen worden aangeboden aan de bevolking – tot ze die zelf eens nodig hebben.

Bovendien garandeert de kerkbelasting naar Duits model de privacy niet. Binnenkort lanceert HVV een eigen voorstel tot de financiering van erediensten en niet-confessionele gemeenschappen.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

24 10 2007
Paul

Is de Kirchensteuer in Duitsland wettelijk verplicht ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: