Het VB en vrijheid van meningsuiting?

13 08 2007

De publicatie van het boek “Het gevaar Demol” in 1998 door Eric Goeman en Ron Hermans bij uitgeverij Epo, deed heel wat stof opwaaien. Vooral aan extreemrechtse zijde werd er gebruld en gebeten. Toenmalig VB-advocaat Rob Verreycken probeerde via een kortgeding een rectificatie af te dwingen. Toen dit niet lukte sleepte de partij beide auteurs voor de rechter “omdat het boek zou bulken van onjuistheden”.Er werd een schadevergoeding van 260.000 euro geëist. De rechtbank van eerste aanleg verklaarde ook deze eis ongegrond. “Demol ging in beroep en haalde zijn slag thuis voor het Antwerpse Hof van Beroep. Het hof oordeelde dat Goeman en Hermans ‘niet handelden als voorzichtgige en zich van de objectiviteitsverplichtingen bewuste informatieversterkkers. Ze hebben doelbewust de eer en de goede naam van Demol geschonden. Ze zijn kennelijk de maat te buiten gegaan. Het openbaar belang verantwoordt de eerrovende gegevens niet’. Op bevel van de rechtbank werd het arrest toen gepubliceerd in De Morgen, op kosten van de veroordeelde auteurs”.

Niemand die het begreep. Het Hof van Cassatie oordeelde dat het arrest van het Hof van Beroep knoeiwerk was. “Het hof weegt zijn beslissing niet af tegen de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid waarop de schrijvers van het boek aanspraak kunnen maken (…) Het hof beperkt en sanctioneert de vrije meningsuiting ter bescherming van de goede naam van Demol, maar onderzoekt niet of stelt evenmin vast dat het vereiste evenwicht voorhanden is tussen de machtiging waarmee het die bescherming wil verzekeren en het recht op vrije meningsuiting in een democratische samenleving.” Het hof bezondigde zich volgens Cassatie dan ook aan een schending van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.

“De uitspraak van Cassatie is ontluisterend voor Vlaams Belang, schrijft professor [mediarecht Dirk] Voorhoof vandaag in De Juristenkrant. Zeker voor een politieke partij die ooit met de verkiezingsslogan ‘Vrijheid van meningsuiting’ naar de kiezer trok. Wél vrijheid van mening dus om op een systematische manier, gedurende jaren, vreemdelingenhaat, racisme en onverdraagzaamheid onder de bevolking te prediken, maar geen vrije meningsuiting – als het van deze partij afhangt – voor kritische journalistiek.”

Bron: De Morgen 31/05/2007

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: