Nog onvoldoende interculturaliteit

14 05 2007

Noch het ministerie van Cultuur, noch de culturele sector, zou genoeg werk maken van etnisch-culturele diversifiëring. Navraag bij het departement Cultuur leert namelijk dat twee concrete doelstellingen van vorig jaar nog steeds in een beginfase zitten: de website en het kenniscentrum.

Er is wél een hulpmiddel om de eigen werking door te lichten, nl. de Diversoscoop, een instrument van Kwasimodo dat helpt bij het meten en plannen van diversiteit.

Waar wat scheelt er eigenlijk?

Vooreerst mag er, volgens Katelijne Morreel van de VUB, niet te veel gefocust worden op eenmalige projecten.  De doelstelling moet zijn een blijvende dynamiek (en verandering) te creëren.

De overheid koos zelf voor een tienprocentnorm voor naar nieuwe, interculturele initiatieven.

Intercultureel werken vergt vooral echter moed en verkenning, en zonder experiment kan het ook al moeilijk.  Dat blijkt uit het verslag van de positieve initiatieven uit de sector.

Interculturaliseren als doel, kan slechts als mensen bereid zijn van hun eigen opvattingen te laten varen en echt naar elkaar te luisteren en elkaar te erkennen als gelijkwaardige partners.

Het voorleesproject Boekenkaravaan is daar een voorbeeld van: eerst koos men uitsluitend Nederlandstalig werk, maar nu is ook de taal van de doelgroep opgenomen.

Zonder herkenning, erkenning en nieuwe doelstellingen komt men er in elk geval niet.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s




%d bloggers liken dit: