Imago van levensbeschouwingen zeer verschillend

14 05 2007

Wanneer de islam in het televisienieuws komt, is dat meestal op een negatieve manier, stelt de analyse die de politicoloog Marc Hooghe (KU Leuven) op basis van de nieuwsuitzendingen van VRT en VTM van de voorbije drie jaar.

De andere godsdiensten komen op een betere manier in de media. De Rooms-katholieke Kerk komt overwegend positief in het nieuws. Het jodendom komt zelfs geen enkele keer negatief in het nieuws.

Zowel de vrijzinnigheid als het protestantisme kwamen niet of nauwelijks aan bod en de orthodoxe kerk slechts één keer.

Dit onderzoek bewijst alvast dat de Kerk niet persé nood heeft aan een opzuivering van haar imago.  Het toont ook aan dat de representatieorganen van sommige levensbeschouwelijke gemeenschappen blijkbaar onvoldoende slagkracht of macht hebben om de media te imponeren.

Het is voor levensbeschouwelijke gemeenschappen natuurlijk niet evident om aan PR te doen, normaal moet hun stem spontaan leven en gehoord worden in de samenleving.

Maar de tijd van de verzuiling is ook nog niet zo lang voorbij, en omdat er altijd enige angst is tegenover het vreemde, hebben zowel de journalisten en media als de levensbeschouwelijke vertegenwoordigers, wellicht nog wat hindernissen te nemen voor ze tot een vlotte verstandhouding komen.

Daarnaast moeten de levensbeschouwelijke spelers natuurlijk voldoende maatschappelijk relevante kwesties, acties etc. naar voren brengen of te bieden hebben.  Het kan immers niet zondermeer altijd over spiritualiteit gaan. Dat lijkt meer het domein van individuen en persoonlijkheden geworden.

In elk geval vond er onlangs een internationaal congres plaats over de relatie tussen religie en media met Marc Hooghe als een van de sprekers.

www.faithandmedia.be

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: