Al Jazeera English biedt bredere blik

14 05 2007

In november 2006 ging Al Jazeera English, de Engelstalige spin-off van Al Jazeera, van start. Haar missie: de internationale berichtgeving een ander geluid te laten horen met meer aandacht voor de Arabische wereld en ontwikkelingslanden. Nu, bijna een half jaar later, is het tijd voor een evaluatie.

Volgens het onderzoeksbureau Media Tenor is de zender inderdaad in haar opzet geslaagd. Daar waar NBC, ABC, CBS en FOX vooral over de westerse wereld berichten – slechts een kwart van hun nieuws gaat over islamitische landen en de rest van de wereld moet het zelfs met 5 procent doen – komt bij Al Jazeera English bijna de helft van de nieuwsberichten uit islamitische landen, 22 procent uit westerse landen en 30 procent uit de rest van de wereld.

Zo’n 80 miljoen gezinnen kunnen Al Jazeera English ontvangen. Opvallend afwezig zijn de Amerikaanse gezinnen. Geen enkele kabelmaatschappij wil er de zender op televisie aanbieden wegens een vermeende anti-Amerikaanse houding en het bieden van een platform voor terrorisme. Maar niets blijkt minder waar volgens het onderzoek van Media Tenor. De zender biedt een ander, breder perspectief dan de dominante Engelstalige nieuwszenders en is daarmee een verrijking van het internationale medialandschap.

Bronnen: De Standaard 19/02/2007, www.mediatenor.com, http://english.aljazeera.net

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: