Regine Beer stopt ermee

10 04 2007

Regine Beer stopt met haar lezingen in Vlaamse scholen over haar ervaringen in de Holocaust.. Ze deed intussen zo’n 1.500 keer haar verhaal over de gruwel van de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mevrouw Beer was nummer KZ A 5148 in het concentratiekamp van Auschwitz en overleefde, als een van de weinige van de ruim 25.000 Joden en zigeuners die werden gedeporteerd.  Een jaar lang maakte ze de gruwel van het concentratiekamp mee, de willekeur, de dreiging, de ontberingen, de rechteloosheid. Ze voelde er zich geïsoleerd omdat ook de Joodse cultuur van haar medegevangenen haar vreemd was, en het was ieder voor zich.

Nadat Regine Beer lang niet over haar verhaal sprak, bracht een tv-rolletje de herinnering weer naar de oppervlakte. Daarom besloot Regine Beer dat het haar taak was om de herinnering daaraan levend te houden door over haar persoonlijke lotgeval te getuigen, temeer omdat extreemrechts politiek bleef opkomen. Beer wilde de jongeren de humanistische waarden van tolerantie en geweldloosheid aanleren, als waarborg voor de menselijke vrijheid.

HVV wenst mevrouw Beer te feliciteren met haar niet aflatende inspanningen om de dehumaniserende gruwelen van WO II op grote schaal aan te klagen. In 1993 ontving ze voor haar inzet de Prijs Vrijinnig Humanisme.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

19 04 2007
Rode Driehoek

[…] kneuterigheid van Jurgen VerstrepenZa 14-04-07: Dewinter eregast op congres Le Pen Regine Beer mag weer vergeten dinsdag april 17th 2007, 4:51 pm Ingedeeld onder: Rode Driehoek, extreemrechts, extreem-rechts,Humanisme De 86-jarige Regine Beer stopt met haar lezingen over haar Auschwitzverleden. Zo’n 1500 keer heeft ze haar verhaal verteld. Na jaren alle feiten en details te onthouden van het concentratiekamp, de gruwel, de willekeur, de dreiging, de ontberingen, de rechteloosheid,… voelt ze zich nu eindelijk een vrij mens: ze mag vergeten. Nu is het aan ons om niet te vergeten. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: