Poolse abortuswet leidt tot drama’s

10 04 2007

De 36-jarige Alicja Tysiac werd blind omdat ze gedwongen werd haar zwangerschap uit te doen. De Poolse regering moet haar nu 39.000 smartengeld betalen.

Sinds 1993 heeft Polen, een intermezzo in de tweede helft van de jaren negentig uitgezonderd, een van de meest restrictieve abortuswetgevingen in Europa. Zwangerschapsafbreking is alleen toegestaan wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar is, wanneer de baby met een zware handicap dreigt geboren te worden, of na een verkrachting. Maar zelfs in die gevallen is een abortus allesbehalve vanzelfsprekend. Dat bewijst het schrijnende verhaal van Alicija Tysiac.

Toen Alicja in 2000 zwanger raakte van haar derde kind, kreeg ze van de dokter te horen dat ze het risico liep blind te worden. Ze leed toen al aan zeer zware bijziendheid. Ook zou haar baarmoeder kunnen scheuren. Maar de gynaecoloog in het ziekenhuis wuifde haar vraag om een abortus weg. “Ik kon nog wel acht kinderen krijgen, zegde hij” Voor een ondergrondse abortus ontbrak haar het geld. Uiteindelijk beviel Tysiac, maar de gevolgen voor haar gezondheid waren desastreus. Haar bijziendheid verslechterde van –20 naar –26. Omdat ook haar netvlies zwaar beschadigd was, was van werken helemaal geen sprake meer. Ze werd arbeidsongeschikt verklaard en moet het stellen met een maandelijkse uitkering van 167 euro.

Maar Alicja stapte naar de rechter – met de hulp van de ngo Centre for Reprodroductive Rights en de Poolse Federatie voor Vrouwen en familieplanning. Dinsdag 27 maart verkreeg ze dat de Poolse regering een schadevergoeding van 39.000 euro moet betalen. Het Hof in Straatsburg oordeelde dat de mensenrechten van de vrouw op grove wijze geschonden waren.

Maar dat geld zal Alicja dus enkel in figuurlijke zin zien…

Eerder verklaarde Ewa Sawinska, de Poolse ombudsvrouw voor kinderen, een beroepsverbod te willen opleggen voor homoseksuele docenten en sportcoaches.

HVV vreest dat we van het conservatief-populistische kabinet in Polen nog het ergste kunnen verwachten. Laten we ten allen prijze vermijden dat het huidige Polen een voorafschaduwing wordt van het Europa van de toekomst.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: