Hindoes willen erkenning op lange termijn, maar willen vooral meer begrip en inspraak

10 04 2007

Een tijd terug werd het Hindoeforum van België gepresenteerd, een instrument om het hindoeïsme als officiële godsdienst te laten erkennen.

Er zijn in ons land zo’n kleine 10.000 hindoes van Aziatische origine, met daarnaast 20.000 tot 30.000 Belgen die in meer of mindere mate met hindoeïsme bezig zijn, gaande van hare krisjna, tot yoga-beoefenaars.

Het Hindoeforum streeft naar een officiële erkenning van het hindoeïsme. Het belangrijkste vinden ze voorlopig het recht om in de scholen les te mogen organiseren over hindoeïsme en het aanbieden van geestelijke bijstand aan hindoes (in ziekenhuizen, gevangenissen etc.).

Daarnaast wil het forum ook de vele Belgen die misverstanden koesteren over het hindoeïsme, correct informeren, bijvoorbeeld over het kastenstelsel en sektes. Het hindoeïsme is eigenlijk een heel rijke en diverse godsdienst, bestaande uit uiteenlopende tradities.  Deze tradities worden door het Westen gemakshalve onder één noemer ondergebracht, maar er zijn verschillen.

Wel opvallend is het vaak aanwezige afzweren van religieus geweld.  Volgens het hindoeforum hoeven diversiteit en eenheid elkaar niet in de weg te staan.

Tenslotte wil het forum aan de overheid tonen dat er wel degelijk een stabiele en serieuze organisatie in de maak is.

De boeddhistische gemeenschap heeft ook om een Belgische erkenning gevraagd. HVV vindt die evolutie positief. Die zal effect hebben op de financiering van de erediensten en niet-confessionele organisaties, maar ook op het aanbod op school en in de media.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: