Armoede heet hangijzer

10 04 2007

In de volgende regeerperiode staat armoede hoog op de politieke agenda. Dat is dan voor het eerst in de 21ste eeuw.

Deze omslag is nodig omdat het aantal armen eigenlijk gestaag stijgt, terwijl begin jaren tachtig ‘maar’ zes procent van de Belgen arm was.  Dat percentage is intussen verdubbeld.

Verhofstadt I verhoogde het leefloon slechts met vier procent in plaats van de beloofde tien provent. Verhofstadt II voegde er nog eens vier procent aan toe. Dat volstond om te verhinderen dat de achterstand nog groter werd, maar de kloof van tien procent is dus niet weg en keert onvermijdelijk als een katapult terug.

Zowel OCMW’s als voedselbanken melden een sterke stijging van het aantal armen, vaak, maar niet uitsluitend, nieuwe migranten. Daarbij bevindt de helft van de mensen van maghrebijnse oorsprong in ons land zich op of onder de armoedegrens. Mede oorzaak hiervan is de lage activiteitsgraad van zowel ouderen en jongeren in deze groep.

Er zijn momenteel eigenlijk zoveel uitkeringstrekkers dat het onmogelijk is geworden de uitkeringen op niveau te houden:  wie vandaag van dergelijke uitkering moet leven, zakt snel onder de armoedegrens. Er vormt zich ook een nieuwe groep armen: de mensen die erg vroeg uit het arbeidsproces gestoten zijn – eerst met een redelijke uitkering maar op termijn met een veel te laag pensioeninkomen.

De Hoge Raad van Financiën beweert dat een verhoging van de uitkeringen nu niet mogelijk is. Enkel forse besparingen en het realiseren van een grotere activiteitsgraad, kunnen het tij keren.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: