Veertig procent van abortussen gebeurt bij allochtone vrouwen

21 03 2007

In ons land gebeuren vier op de tien abortussen bij allochtone vrouwen. De eerste generatie allochtonen is goed voor liefst 27.5 procent van alle abortussen. Het gaat over vrouwen die minder dan vijf jaar in ons land verblijven en waarvan de herkomstlanden liggen in Midden- en Oost-Europa en zwart Afrika. Samen met de tweede generatie vrouwen – vooral uit Turkije en Marokko – geeft dat een aandeel van 40 procent.

Bij de eerste generatie is er voornamelijk een gebrek aan anticonceptiva. De kostprijs is te hoog of er is gewoon te weinig kennis over. De tweede generatie allochtone vrouwen gebruikt de pil of andere anticonceptiva wel, maar niet op de juiste manier. Of ze geraken niet tot bij de dokter voor uitleg of een voorschrift.

Vlaams parlementlid Vera Jans wijst in De Morgen het taboe op seksualiteit aan als voornaamste reden van het hoge aantal abortussen in deze groep:  “Het gaat om een heel kwetsbare en geïsoleerde groep die afkomstig is uit gemeenschappen waar seksualiteit wordt doodgezwegen. Ongewenste zwangerschappen zijn er al helemaal onbespreekbaar.”

Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen liet al weten dat in de inburgeringscursussen nu al aandacht wordt besteed aan anticonceptiva, maar dat hij het belang ervan nog extra in de verf zal laten zetten.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: