Hoofddoek niet zo geliefd

21 03 2007

Een meerderheid van de lezers van De Standaard (56 procent) wil aan het loket liever niet geholpen worden door iemand met een hoofddoek. Het gaat om zo’n 3.365 “stemmers” op een online-enquête.

De actie van verschillende allochtone en autochtone vrouwenverenigingen was de aanleiding voor de enquête. De vrouwen vormden een vrouwenketting van solidariteit rond de Groenplaats, als protest tegen het nieuwe bestuursakkoord van het Antwerpse stadsbestuur. Het dragen van ‘uiterlijke symbolen van levensbeschouwelijke, religieuze, politieke of andere overtuiging’ verboden voor stadspersoneel dat ‘rechtstreeks klantencontact’ heeft wordt ermee verboden.

Blijkbaar kan een kleine meerderheid van de stemmers zich terugvinden in het achterliggende principe van neutraliteit. Daarvan meent burgemeester Patrick Janssens (sp.a) dat ze het draagvlak voor een grotere diversiteit van het stadspersoneel en voor meer allochtone ambtenaren zal vergroten.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft men geen slechte ervaringen met het hoofddoekverbod, zij het dat allochtone mannen die in de administratie werken, hun allochtone vrouwen onder druk zetten om opnieuw hun hoofddoek te dragen, aldus woordvoerder van minister van Gelijke Kansen Brigitte Grouwels (CD&V).

De federale en Vlaamse overheid hebben geen officiële richtlijn over het dragen van een hoofddoek. Elk afdelingshoofd beslist daar autonoom over. Alleen de VDAB heeft een duidelijk standpunt: werknemers mogen een hoofddoek dragen, want veel werkgevers maken daar geen probleem van.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: