Het conservatieve spook

19 02 2007

We moeten ons zorgen maken over het discours dat de kersverse Nederlandse regering hanteert inzake homohuwelijken. Nederlandse ambtenaren krijgen namelijk het recht om bij homohuwelijken gewetensbezwaren in te roepen waardoor er een andere ambtenaar wordt aangeduid die de job zal klaren.

Het verplicht ons een vergelijking te maken met het incident dat zich op 1 februari bij ons in Sint-Niklaas afspeelde. Daar weigerden enkele koppels om zich te laten trouwen door de zwarte schepen Wouter Van Bellingen. De reactie van het Sint-Niklase stadsbestuur was eenvoudig en correct: dan moesten de koppels maar in een andere stad gaan trouwen of helemaal niet trouwen. Deze reactie is eerlijk omdat ze geen millimeter toegeeft aan de particuliere, racistische motieven van de koppels.

In Nederland daarentegen geeft men wel toe aan discriminatie en legitimeert men discriminerende handelingen van ambtenaren. Men beloont hen bijna, door hen van de “gewetensbezwarende” job te ontheffen. Dit is een verkeerd signaal, geïnspireerd door de aanwezigheid van de Christen-Unie in de nieuwe regering.

Nog een tweede vergelijking mogelijk met ons land dringt zich op. Toen koning Boudewijn in  1990 weigerde om de abortuswet te ondertekenen, stelde er zich een gigantisch probleem omdat een Belgisch dignitaris omwille van persoonlijke, religieus geïnspireerde motieven weigerde zijn job te doen. Ook toen gaf de Belgische regering niet toe en werd de koning tijdelijk in de onmogelijkheid gesteld te regeren. Hij liet zich niet vervangen, nee, hij werd tijdelijk uit zijn job ontheven.

Italië is er nog slechter aan toe. Daar wordt het homohuwelijk begraven omdat de krappe meerderheid van Prodi zich wil verzekeren van de steun van de christen-democraten. De Italiaanse premier zwicht voor de druk van het Vaticaan dat in zijn land nog steeds zwaar weegt op de politieke agenda.

Conclusie: er waart een conservatief spook door Europa. Christelijke politieke bewegingen belemmeren een aantal belangrijke ethische dossiers. Positieve moraal van het verhaal? In België wordt discriminatie, in al zijn vormen, wél krachtdadig veroordeeld en krijgt ethische restauratie voorlopig geen kans.
Björn Siffer


Acties

Information

2 responses

21 02 2007
alain

Ik dacht exact hetzelfde toen ik hoorde wat de Hollandse regering overeen kwam. Volgens mij kunnen ze daar niet mee weg in Europa. Ik hoop het alleszins wat dit lijkt me er echt over. Blijkbaar moeten we blijven uitleggen wat discriminatie en racisme betekend. Het is ongelooflijk.

14 05 2007
Humanieuws » Blog Archive » Hoe zou het nog zijn met… bisschop Léonard?

[…] Misschien moeten we die monseigneur gewoon laten doen. Het lijkt er namelijk sterk op dat hij met elk gegeven interview de secularisatie weer een stukje versnelt. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: