Rik Pinxten bekleedt Leerstoel Willy Calewaert

26 01 2007

Prof. dr. Rik Pinxten zal vanaf 12 februari een reeks lezingen geven aan de VUB in het kader van de Leerstoel Willy Calewaert. Pinxten is voorzitter van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) en antropoloog aan de Universiteit Gent.

Jaarlijks kennen de Unie van Vrijzinnige Verenigingen (UVV) en de Vrije Universiteit Brussel de Leerstoel toe aan een prominente vrijzinnige hoogleraar. Dit academiejaar krijgt HVV-voorzitter Rik Pinxten die eer. Hij zal meer uitleg geven over ‘Antropologische kennis en vrijzinnig humanisme. Het einde van de zelfgenoegzaamheid of het einde van een traditie?’. In andere toespraken snijdt hij onder meer thema’s als globalisering, verstedelijking en de toekomst van vrijzinnig humanisme aan. Nadien worden de teksten gebundeld en uitgegeven.

Willy Calewaert (1916-1993) was minister van Nationale Opvoeding in de jaren ’70 en ’80, professor recht en advocaat in Antwerpen. Hij ijverde onder meer voor de erkenning van vrijzinnigheid en de islam en streed voor het recht op anticonceptie en echtscheiding door feitelijke scheiding. In die traditie ontfermen de VUB en UVV zich over zijn gedachtegoed.

Pinxten ontvangt de Leerstoel op 12 februari in Brussel. Tussen 23 februari en 30 maart volgen dan nog een reeks lezingen. Op 12 februari is de toegang voor de inauguratie vrij, maar de VUB raadt aan zich in te schrijven. De lessenreeks zelf kost 30 euro of 5 voor studenten.

Meer over de Leerstoel Willy Calewaert

Het programma

Schrijf je in

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: