Berichtgeving over relaties, opvoeding en huwelijk wordt vertekend

24 01 2007

De recent uitgebrachte gegevens over huwelijksmigratie brengen veel reacties teweeg. Sommige critici (bv. Noel Clycq, onderzoeker sociologie aan de UA) merken op dat de berichtgeving niettemin heel tendentieus is.  Zo is er de grote aandacht voor cijfers ten nadele van inhoudelijke analyse.  Als er al inhoudelijk iets wordt gezegd, bulken berichten soms van de fouten, veralgemeningen en eenzijdigheden.   Zo is er de tendens om een bepaald fenomeen te ‘allochtoniseren’, zoals bij het belang van de invloed die ouders, peergroups en media op een individu uitoefenen.  Deze invloed is er evenzeer bij gewone Belgen als bij Marokkanen, of gelijk welke andere ‘groep’.

Opvallend in het onderzoek is wel het feit dat zowel Belgische als allochtone ouders veel belang lijken te hechten aan de religieuze background van de partner van hun kind.  Men ziet zijn zoon of dochter veel liever huwen met iemand van dezelfde overtuiging, omdat dit continuïteit schept.  Dit was ook al op te maken uit het Levensvragenonderzoek van de Unie Vrijzinnige Verenigingen (2006) bij meer dan 1.900 Vlamingen: amper zestig procent van de ouders vindt een interetnische partnerrelatie aanvaardbaar en vooral het religieuze element zou daarin van gewicht zijn (wellicht naast taal).

Al bij al lijken er lang niet zoveel verschillen tussen autochtone en allochtone ouders te bestaan: zo vinden beide groepen veelal dezelfde normen en waarden belangrijk vinden, zoals respect, sociale vaardigheden en een goede opleiding.

Het zou dan ook gepast zijn mochten de media wat accurater, genuanceerder (bijvoorbeeld het feit dat tegenwoordig veel allochtone jongeren wél zelf hun partner kiezen) en minder polariserend berichten over deze thema’s.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: