Schoolboeken aangepast aan kinderen met dyslexie

15 01 2007

De Vlaams educatieve uitgeverijen hebben de handen in elkaar geslagen om de komende jaren zoveel mogelijk schoolboeken aan te passen aan kinderen met dyslexie. Concreet gaat het om het digitaliseren van bestaande hand- en werkboeken, die vervolgens via de computer ondersteund worden door speciaal daartoe ontwikkelde software. De software leest de teksten hardop voor en bevat allerlei snufjes om het lezen te vergemakkelijken.

Het initiatief komt er omdat uitgeverijen steeds vaker geconfronteerd worden met vragen van scholen en ouders over de beschikbaarheid van aan dyslexie aangepast materiaal. Naar schatting 5 procent van de Vlaamse kinderen kampt in meer of minder mate met de leerstoornis. De software hebben ouders en scholen vaak wel maar het omzetten van de boeken is erg tijdrovend.

Dat hebben de uitgevers zelf ook vastgesteld. Bij een eerste proefproject zette Wolters Plantyn de afgelopen maanden studiemateriaal uit de derde graad lager onderwijs om. Per boek kostte dat gemiddeld zo’n negen uur. In totaal werden 93 boeken gedigitaliseerd. Een werk van lange adem, dat de gezamenlijke uitgeverijen echter willen aangaan. De omgezette schoolboeken zouden niet duurder zijn dan de papieren versies.

Scholen kunnen het nieuwe materiaal onder meer bekostigen met het extra budget dat ze de komende schooljaren krijgen voor investeringen in ICT. Twee weken geleden maakte Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) immers bekend dat er in 2007 en 2008 om en bij de 35 miljoen euro uitgetrokken wordt voor ICT op school.

Bron: ‘Schoolboeken aangepast aan kinderen met dyslexie’ door Kim Herbots in De Morgen van 7/11/06

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: