Religies tentoongesteld

15 01 2007

Traditionele religies zijn op een vanzelfsprekende manier ingebed in het dagelijkse leven, is de boodschap van ,,God(en), een handleiding” – een overzichtstentoonstelling in het Brusselse Tour & Taxis. Het initiatief van het ,,Museum van Europa”, gelanceerd door een groep historici en peilt net als Europa in euforie (2000) naar de basiselementen van de Europese beschaving.

Het uitgangspunt luidt dat religies sterk verweven zijn met het dagelijks leven, maar dat we verrassend weinig kennen van elkaars gewoonten en gebruiken. Door immigratie kwamen religies als de islam, het boeddhisme of het taoïsme in Europa terecht, maar toch is er weinig contact tussen de verschillende tradities. De tentoonstelling moet daar verandering in brengen: inzicht en een pleidooi voor diversiteit zijn de doelstellingen, aldus A. Spaak.

Het onderwerp is met grote omzichtigheid aangepakt: theologische kwesties en historische overzichten werden geweerd, wat helaas het informatieve deel nogal pover maakt. De nadruk ligt vooral op godsdienst als sociaal bindmiddel, en de cultus, initiatierituelen, plaatsen van gebed staan centraal. De echte moeilijke thema’s werden vermeden of onrechtstreeks behandeld, zoals geweld en fundamentalisme – die worden aangebracht via een doorlopende theatervoorstelling die de positie opzoekt van daders en slachtoffers, maar toch erg zacht blijft. Het is misschien ook wel wat jammer dat in dit model eerder de gelijkenissen dan verschillen worden uitgelicht. Het doel is overigens duidelijk de bezoeker te brengen tot inleving. Zo kan je bijvoorbeeld de mailtjes en het telefoonverkeer volgen van een moslimvrouw die naar Mekka reist.

Jammer dat het de makers ontgaan is dat vrijzinnig humanisme ook heel wat hebben bijgedragen tot de Europese geschiedenis.

“God(en), een handleiding”. Tot 25 maart 2007 op de site van Tour & Taxis in Brussel.

Info 02 549 60 49, www.expo-goden.be

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: